World soundtrack awards
 
The Lobster
Gearchiveerd: The Lobster (2015)

regisseur: Yorgos Lanthimos

Met: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, John C. Reilly, e.a.

Gearchiveerd
duur: 118 minuten
Komedie, Mysterie

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - The Lobster

De voorstelling op 14/10 in aanwezigheid van regisseur Yorgos Lanthimos en acteur Colin Farrell zal starten om 19u, en niet zoals eerder aangekondigd om 20u15.

Als Griekenland werkelijk naar de verdoemenis gaat, laat het dan aan de Griekse scenarist-regisseur Yorgos Lanthimos ('Dogtooth' en 'Alps') over om de crisis weg te lachen met een gezonde dosis absurdisme. Het boegbeeld van de Greek Weird Wave - films met een serieuze hoek af - mocht in Cannes de Prix du Jury in ontvangst nemen. We gokken voor de manier waarop hij zijn rijke verbeelding en gevoel voor humor aan elkaar koppelt in zijn eerste Engelstalige worp 'The Lobster', een mix van sociale satire op het Tindertijdperk en tragikomisch liefdesdrama. De plot alleen al is absurder dan de Griekse begroting van de afgelopen decennia. Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw en John C. Reilly zijn maar een paar van de ronkende namen die zich aanmelden in een merkwaardig hotel in een nabije, dystopische toekomst. Singles krijgen er een laatste kans om de partner van hun dromen te vinden. Slagen ze daar niet in binnen de 45 dagen, dan veranderen ze in een dier naar keuze dat wordt gedumpt in een bos. "Een kreeft", antwoordt hoofdpersonage David (Colin Farrell, met geflipte snor en haar, maar eindelijk nog eens in topvorm) op de vraag wat hij wil worden. Want kreeften hebben blauw bloed, zoals de aristocraten, ze kunnen honderd jaar oud worden, én... David houdt gewoon ook erg veel van de zee. Maar er is ook nog een ondergrondse fundamentalistische beweging, geleid door Léa Seydoux, die zich verzet tegen de date-dictatuur. "Colin Farrell excelleert in deze hilarische en verrassend bizarre love story over liefde, eenzaamheid en dieren", meldde The Telegraph. De Britse krant stelde zich ook nog de vraag of er ooit al serieus onderzoek is verricht naar de narratieve functie van snorren in films, "want die van Colin Farrell in 'The Lobster' heeft zich op zijn bovenlip genesteld als een soort bloedzuiger, die alle aantrekkingskracht uit het gezicht van de acteur zuigt." Kortom, 'The Lobster' werd de meest originele en zeker de meest surrealistische film in de competitie van het afgelopen Filmfestival van Cannes genoemd. Lanthimos giet zijn komedie in een droomachtige retrolook. "Dit is het soort film dat je terug opnieuw wilt bekijken om zeker te zijn dat het niet één grote grap was", aldus The Telegraph.
Lees meer

GREEK WEIRD WAVE

Wie dacht dat de crisis ook het creatieve enthousiasme van de Griekse filmmakers getemperd zou hebben, heeft het mis. Grondig mis zelfs. Terwijl Griekenland het failliet in de ogen kijkt, ontstond er een nieuwe golf die die de benaming Greek Weird Wave kreeg, en de voorbije jaren internationaal furore maakte. De beweging werd ingezet met films als 'Dogtooth' van Yorgos Lanthimos, 'Attenberg' van Athina Rachel Tsangari en 'Strella' van Panos H. Koutras. Stuk voor stuk rariteiten die de Griekse samenleving genadeloos fileerden, met droogkomische satire, absurde bevreemding en existentiële emoties. (A.I.)

Credits

regisseur: Yorgos Lanthimos
producent: Ed Guiney
scenario: Yorgos Lanthimos & Efthymis Filipopu
montage: Yorgos Mavropsaridis
fotografie: Thimios Bakatakis
geluid: Johnnie Burn

productiehuis: Haut et Court

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Griekenland - Verenigd Koninkrijk - Ierland - Nederland - Frankrijk
jaar: 2015

Filmografie

YORGOS LANTHIMOS (1973): O Viasmos tis Hlois (1995, short), Despina Vandi: Deka Entoles (1997), My Best Friend (2001), Uranisco Disco (2002, short), Kinetta (2005), Dogtooth (2009), Alps (2011), Venice 70: Future Reloaded (2013), The Lobster (2015).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Yorgos Lanthimos

2018:The Favourite
2019:Nimic
2017:The Killing of a Sacred Deer

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools