World soundtrack awards
 
The Kindergarten Teacher
Gearchiveerd: The Kindergarten Teacher - Haganenet (2014)

regisseur: Nadav Lapid

componist: Michael Emet
Met: Sarrit Larry, Avi Shnaidman, Lior Raz, Gilad ben David, Ester Rada, e.a.

Gearchiveerd
duur: 120 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Toen hij jong was schreef de Israëlische filmmaker Nadav Lapid naar eigen zeggen een honderdtal gedichten. Oké, hij was in feite nog zo jong dat hij ze niet zelf heeft "geschreven", dat liet hij over aan zijn nanny. De pennenvruchten verdwenen nadien allemaal in een kast waar Lapid onlangs opnieuw in dook om ze te gebruiken voor 'The Kindergarten Teacher', een film over een wonderkind dat briljante gedichten declameert, zoals Mozart op jonge leeftijd motetten schreef of Macaulay Culkin kon gillen. Waarmee de regisseur niet wil zeggen dat zijn eigen lyrische exploten van zo'n hoog niveau waren dat hij zelf ook als een wonderkind moest worden bestempeld. "De film is voor een groot stuk autobiografisch", geeft Lapid toe, "maar niet in de zin dat het een uitgemaakte zaak is dat ik de jonge protagonist ben. Er zit minstens evenveel van mij in zijn kleuterleidster, die er als de dood voor is dat het talent van haar pupil en de puurheid van zijn poëzie zullen worden verziekt door de vulgariteit van de wereld rondom hem. In het echte leven is het mij echter niet zozeer te doen om de poëzie. Er zijn andere kunstvormen waar ik mij zorgen om maak". Lapid heeft het uiteraard over de cinema. Al klinkt het enigszins vals bescheiden om je zorgen te maken over de toekomst van de cinema, nadat je net zelf een oneindig intrigerend kleinood hebt gemaakt dat op even bewogen als verontrustende wijze de relatie schetst tussen een kind en een volwassen vrouw. De vijfjarige Avi Shnaidman is uitstekend als de bijna schrikwekkend normale protagonist, maar Sarit Larry maakt veruit het meest indruk als een schijnbaar gelukkige vrouw in wie de gedichten van de jongen een obsessief, zelfs lichtjes psychotisch kantje blootleggen. Met zijn verbijsterend koele mise-en-scène zorgt Lapid ervoor dat haar vertolking zo diep mogelijk onder de huid kruipt. (B.V.A.)

POLICEMAN

Nadav Lapid brak drie jaar geleden door met de uitstekende film 'Policeman'. In België onuitgebracht maar vertoond in het Film Fest Gent programma One Shot Cinema in KASKcinema. The New York Times noemde 'Policeman' "een hypnotiserende brok suspense waarin Lapid op indrukwekkende wijze het individu tegenover de maatschappij plaatst", terwijl de Los Angeles Times keek naar "een opmerkelijk compromisloze, fatalistische en intense kijk op de Israëlische samenleving". Dat het conflict in de film - voor de verandering - eens niet tussen Joden en moslims werd uitgevochten, maar tussen rijke en arme Israëliërs viel bij de meeste critici eveneens in goede aarde. Al voerden sommigen ook aan dat lang niet iedereen het de regisseur in dank zou afnemen. Het ene conflict is makkelijker in een artikel te gieten dan het andere.

Credits

regisseur: Nadav Lapid
componist: Michael Emet
producent: Osnat Handelsman-Keren
scenario: Nadav Lapid
montage: Era Lapid
fotografie: Shai Goldman
geluid: Aviv Aldema

productiehuis: Pie Films

Meer info

dialoog: Hebreeuws
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Israël - Frankrijk
jaar: 2014

Filmografie

NADAV LAPID (1975): Border Project (short, 2004), Road (short, 2005), Emile's Girlfriend (2006), Policeman (2011), Footsteps in Jerusalem (2013), The Kindergarten Teacher (2014)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:1,85
FPS: 24
Online communicatie door Wisefools