World soundtrack awards
 
The Killing of a Sacred Deer
Gearchiveerd: The Killing of a Sacred Deer (2017)

regisseur: Yorgos Lanthimos

Met: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, e.a.

Gearchiveerd
duur: 109 minuten
Drama, Horror

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - The Killing of a Sacred Deer

Dat de klassieke tragedie in de Griekse identiteit zit ingebakken, weet iedereen. Toen een financiële crisis het schiereiland trof en alles in rep en roer zette, trokken de meesten uit dat economische treurspel dan ook een reinigende les. Voor de Griekse cineast Yorgos Lanthimos was dat: er zijn geen filmproducenten of publiek geld meer, dus moeten we onze eigen goedkope, kleine films maken. Catharsis! Die frisse do-it-yourself-mentaliteit zorgde niet alleen voor de opkomst van wat de Greek Weird Wave-cinema genoemd wordt (herkenbaar aan zijn akelige fotografie, absurde dialogen en dolende personages), het resulteerde ook in Lanthimos' moderne filmhuisklassiekers zoals de Oscargenomineerde parabel 'Dogtooth' (2009), het bevreemdende 'Alps' (2011) en zijn Engelstalige debuut 'The Lobster', waarvoor hij in 2015 in Cannes de juryprijs kreeg.

"Stilaan verglijdt het gezin in een verwoestende nachtmerrie die dwingend gevat wordt door Lanthimos' afstandelijke regie."

Voor 'The Killing of a Sacred Deer' stapt de Atheense filmmaker nu uit de absurde realiteit die zijn ouder werk kleurde (in tegenstelling tot zijn vorige film verandert er niemand in een dier) om een herkenbare thematiek aan te snijden die al in de vijfde eeuw voor Christus door tragediedichter Euripides werd geschetst: een door schuld en wraak getergde familie. Lanthimos zou echter niet de unieke auteur zijn waarvoor hij gelauwerd wordt, mocht hij daar geen eigenzinnige en pikdonkere twist aan geven. Zijn mysterieuze thriller vertelt het verhaal van een gelukkig dokterskoppel, Steven en Anna, dat met hun kinderen in een villa in de rijke voorstad woont. Als de 16-jarige Martin zijn vader verliest na een mislukte operatie beslist Steven om zich over de jongen te ontfermen. Aanvankelijk voelt hun relatie vriendschappelijk aan, maar plots krijgt deze een sinistere en bedreigende ondertoon. Wat bezielt de teruggetrokken Martin toch? Stilaan verglijdt het gezin in een verwoestende nachtmerrie die dwingend gevat wordt door Lanthimos' afstandelijke regie en de kille, doordringende fotografie van Thimios Bakatakis. Het resultaat is een beklemmende suburban noir thriller die soms kubrickiaans, dan weer 'vintage Polanski' aanvoelt. Of Lanthimos' moderne tragedie naar een zuiverend hoogtepunt toewerkt zoals bij Euripides, moet je zelf ontdekken. (J.D.B)

Credits

regisseur: Yorgos Lanthimos
producent: Ed Guiney, Andrew Lowe, Yorgos Lanthimos
scenario: Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou
montage: Yorgos Mavropsaridis
fotografie: Thimios Bakatakis
geluid: Johnnie Burn

productiehuis: Element Pictures

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Verenigd Koninkrijk - Ierland
jaar: 2017

Officiële site

Filmografie

YORGOS LANTHIMOS (1973): O Viasmos tis Hlois (1995, short), Despina Vandi: Deka Entoles (1997), My Best Friend (2001), Uranisco Disco (2002, short), Kinetta (2005), Dogtooth (2009), Alps (2011), Venice 70: Future Reloaded (2013), The Lobster (2015), The Killing of a Sacred Deer (2017).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Yorgos Lanthimos

2018:The Favourite
2019:Nimic
2015:The Lobster

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools