VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
The Immigrant
Gearchiveerd: The Immigrant (2013)

regisseur: James Gray

componist: Chris Spelman
Met: Jeremy Renner (Orlando the Magician), Marion Cotillard (Ewa Cybulski), Joaquin Phoenix (Bruno Weiss), Dagmara Dominczyk (Belva), Ilia Volok (Voytek), Antoni Corone (Thomas MacNally), e.a.

Gearchiveerd
duur: 120 minuten
Plus-Parcours , Drama, Misdaad

Officiële Selectie - In Competitie

Dertien jaar na de misdaadfilm 'The Yards' (2000), zes na het politiedrama 'We Own the Night' (2007) en vijf na de driehoeksromance 'Two Lovers' (2008) ruilt de Amerikaanse scenarist-regisseur James Gray met The Immigrant zijn gansters en minnaars in voor de donkere, not so roaring twenties. In dit klassieke romantische retrodrama dat in Cannes naar een Gouden Palm meedong, volgt hij de perikelen van Ewa Cybulski, gespeeld door Marion Cotillard. Zij is een Poolse immigrante die anno 1921 op Ellis Island arriveert, maar gescheiden wordt van haar zieke zus Magda. Ze ziet haar Amerikaanse droom in een nachtmerrie ontaarden wanneer ze eerst in een groezelig cabaret en daarna in de prostitutie belandt. Tot ze de charismatische neef (Jeremy Renner) van haar pooier Bruno (Joaquin Phoenix) ontmoet, een goochelaar die op haar verliefd is en haar belooft te redden uit Bruno's klauwen. "'The Immigrant' is thoughtful filmmaking that satisfies on nearly every level", zo omschreef Indiewire de film. James Gray, die het verhaal ook zelf neerpende, exploreert daarin opnieuw al zijn persoonlijke obsessies en motieven - rivaliserende broers, morele dilemma's, New York, misdaad en straf. Hij slaat bovendien voor de vijfde keer op rij de handen in elkaar met zijn persoonlijke fetisjacteur Joaquin Phoenix. De klassieke fotografie is van de hand van topcinematograaf Darius Khondji, die recent ook Michael Haneke's 'Amour' van het camerawerk voorzag. Die verbeeldt het New York van de twenties in majestueuze breedbeeldcomposities, en laat de wijken van Ellis Island tot leven komen in een schaduwrijke, nostalgische gloed. 'The Immigrant' is oerklassieke Hollywoodcinema, gedreven door Gray's voorkeur voor authentieke karaktertekeningen en de complexiteit van menselijke relaties en bloedbanden.

COTILLARD / GRAY

James Gray heeft het scenario van 'The Immigrant' geschreven met de Franse steractrice Marion Cotillard in het achterhoofd. "Ze heeft een charisma dat doet denken aan de actrices uit het tijdperk van de stille film, genre Greta Garbo", aldus de regisseur. "Dat leent zich uiteraard perfect tot dit soort epische films." Hoewel het de eerste officieuze samenwerking tussen Cotillard en Gray betreft, kruisten hun wegen ook al elders. Cotillard is dit jaar namelijk te zien in een bijrol naast Matthias Schoenaerts - haar tweede samenwerking met Schoenaerts na Jacques Audiard's 'De Rouille et d'Os' - in 'Blood Ties'. Deze misdaadfilm, een hommage aan het New York in de seventies, is geregisseerd door haar man Guillaume Canet en het scenario werd geschreven door James Gray.

Credits

regisseur: James Gray
componist: Chris Spelman
producent: Greg Shapiro
scenario: James Gray & Richard Menello
montage: John Axelrad & Kayla Emter
fotografie: Darius Khondji
geluid: Thomas Varga

productiehuis: Worldview Entertainment

Meer info

ondertitels: Ned ond.
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

Filmografie

JAMES GRAY (1969): Little Odessa (1994), The Yards (2000), We Own The Night (2007), Two Lovers (2008), The Immigrant (2013)

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur James Gray

2007:We own the night
2000:Yards, the
Online communicatie door Lavagraphics