World soundtrack awards
The High Sun
Gearchiveerd: The High Sun - Zvizdan (2015)

regisseur: Dalibor Matanić

componist: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Met: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, e.a.

Gearchiveerd
duur: 123 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - The High Sun

De Kroatische regisseur Dalibor Matanic ́ schetst in 'Zvizdan' ('The High Sun') drie verschillende liefdesverhalen in drie opeenvolgende decennia in twee dorpen in de Balkan met een uitputtende geschie- denis van inter-etnische conflicten. Hij toont nauwelijks de expliciete wreedheden van de etnische oorlogen die van 1991 tot 2001 woedden in het voormalige Joegoslavië, maar toch hangt over de zonovergoten gebeurtenissen die hij toont altijd de zware schaduw van het onver- werkt oorlogsverleden. De gedwarsboomde geliefden worden in elk segment gespeeld door dezelfde jonge acteurs (GoranMarkovic en Tihana Lazovic). Het feit dat de acteurs telkens terugkeren in andere rollen zet het centrale idee -mensen zijn gedoemd de fouten van het verleden te blijven herhalen - extra kracht bij. Telkens zijn het verhalen over het gevaar maar ook de kracht van verboden liefde in tijden van haat en hostiliteit. De continuïteit tussen de episodes wordt ook verzekerd door terugkerende natuurelementen, zoals verfrissend koud water dat in elke episode een louterende functie krijgt. Het eerste verhaal speelt in 1991, net voor de oorlog, tijdens een idyllische zomer en toont hoe de liefde van de uitbundige Jelena voor een clowneske fanfaremuzikant 'van het andere kamp' tegengewerkt wordt door haar broer. Tien jaar later zijn de vijandelijkheden voorbij en krijgen we de nare gevolgen van de nasleep. Terwijl haar moeder de draad weer wil opnemen, kan Natasha niet vergeten dat haar broer omkwam tijdens de oorlog, waardoor haar potentiële romance met een klusjesman, een vroegere vijand, tot mislukken gedoemd is. Nog eens tien jaar later lijkt het alleen maar alsof de vrede alle wonden heeft geheeld en probeert Luka na een rave party aan het meer een amoureuze misstap uit het verleden recht te zetten. Het is er Matanic ́ niet om te doen met een beschuldigende vinger te wijzen. Ook daarom stoort het niet dat het voor een niet-ingewijde moeilijk is om de etnische nationaliteit van de personages te achterhalen: alle personages zijn slachtoffers en gevangenen van een gedeeld verleden. 'The High Sun' won in Cannes de juryprijs van de Un Certain Regard sectie en is de officiële Kroatische inzending voor de Oscar in de Beste Buitenlandse Film categorie.

EEN GENRE OP ZICH

De bedrijvige Matanic ́ (7 films sinds 2000) is lang niet de eerste regisseur die een film maakt over de verwoestende oorlogen die uitmonden in het uiteenspatten van Joegoslavië in verschillende landen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat films die deze bloederige periode behandelen een genre op zich vormen in cinema uit de Balkan. Bekende en gelauwerde titels zijn 'Before the Rain' (1994) van Milcˇo Mancˇevski; 'Pretty Village, Pretty Flame' (1996) van Srdan Pragojevic ́; 'The Perfect Circle' (1997) van Ademir Kenovic; 'Cabaret Balcan' (1998) van Goran Paskaljevic ́; 'No Man's Land' (2001) van Danis Tanovic ́; 'Grbavica' (2009) van Jasmila Žbanic ́. (P.D.)

Credits

regisseur: Dalibor Matanić
componist: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
producent: Ankica Jurić Tilić
scenario: Dalibor Matanic
montage: Tomislav Pavlic
fotografie: Marko Brdar
geluid: Julij Zornik

productiehuis: Kinorama

Meer info

dialoog: Kroatisch
ondertitels: Nl ond.
Land: Kroatië - Servië - Slovenïe
jaar: 2015

Officiële site

Filmografie

DALIBOR MATANIC (1975): Sretno (1998, short), Bag (1999, short), Silence (2000, short), Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), Drought (2002), Fine Dead Girls (2002), 100 Minutes of Glory (2004), Djevojcica S Olovkama (2004, short), The Party (2009, short), The Lika Cinema (2009), Mother of Asphalt (2010), Daddy (2011), Mezanin (2011, short), Majstori (2013), The High Sun (2015).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35
FPS: 24

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics