World soundtrack awards
The Gold Rush
Gearchiveerd: The Gold Rush (1942)

regisseur: Charles Chaplin

componist: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman, a.o.

Gearchiveerd
duur: 95 minuten
Geschikt voor kinderen , Avontuur, Drama

Classics

'The Gold Rush' is wellicht de meest geliefde film van Charlie Chaplin. De zwerver Charlot is ditmaal een armoedzaaier in Alaska, waar hij anno 1898 de goudkoorts te pakken krijgt maar in het onherbergzame en ondergesneeuwde Klondike nauwelijks kan overleven. In een wereld vol meedogenloze brutaliteit bewaart de "little fellow" echter zijn galante menselijke waardigheid. Hij wordt verliefd op een danseresje (Georgia Hale) en eindigt na veel tegenslag toch maar als miljonair. Slapstick en pathos gaan onmerkbaar in elkaar over, alhoewel het cynisme van de finale scène verrassend blijft. 'The Gold Rush' is de film waarin Chaplins pantomimekunst de perfectie bereikt. Het is ook de film waarin hij weergaloos dolle slapstick en psychologische finesse weet te combineren en waarin tragiek en komedie niet afwisselen maar naadloos in elkaar vloeien: de grappigste scènes zijn tegelijk ook de meest aandoenlijke. (P.D.)

Chaplin draaide de film in 1925. Het werd een immens succes dat vele miljoenen opbracht. In 1942 bracht Chaplin een nieuw gemonteerde versie uit waarvoor hij zelf een score componeerde. Ook de tussentitels verving hij door zijn eigen voice-over. Het is deze versie die we vertonen.

Credits

regisseur: Charles Chaplin
componist: Charles Chaplin
producent: Charles Chaplin
scenario: Charles Chaplin
montage: Charles Chaplin
fotografie: Roland Totheroh
geluid: Harold E. McGhan

productiehuis: Charles Chaplin Productions

Meer info

dialoog: Stille Film (Eng tussentitels)
ondertitels: Nl ond.
Land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 1942

Filmografie

CHARLES CHAPLIN (1889-1977): Twenty Minutes of Love (1944, Short), Caught in the Rain (1914, Short), Laughing Gas (1914, Short), The Property Man (1914, Short), The Face on the Barroom Floor (1914, Short), Recreation (1914, Short), The Masquerader (1914, Short), His New Profession (1914, Short), The Rounders (1914, Short), The New Janitor (1914, Short), Those Love Pangs (1914, Short), Dough and Dynamite (1914, Short), Gentlemen of Nerve (1914, Short), His Musical Career (1914, Short), His Trysting… Toon meer

Technical Specs

formaat: Blu Ray

Andere festival films van regisseur Charles Chaplin

2014:The Circus
Online communicatie door Lavagraphics