VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
The Fifth Estate
Gearchiveerd: The Fifth Estate (2013)

regisseur: Bill Condon

componist: Carter Burwell
Met: Benedict Cumberbatch (Julian Assange), Carice van Houten (Birgitta Jónsdóttir), Daniel Brühl (Daniel Domscheit-Berg), Anthony Mackie (Sam Coulson), Stanley Tucci (James Boswell), Alicia Vikander (Anke), Peter Capaldi (Alan Rusbridger), Dan Stevens (Ian Katz), Laura Linney (Sarah Shaw), David Thewlis (Nick Davies), Moritz Bleibtreu (Marcus), e.a.

Gearchiveerd
duur: 124 minuten
American Paranoia , Belgian Cinema Today , Biografie, Thriller

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - The Fifth Estate

Met 'The Fifth Estate' opent het 40ste Film Fest Gent met een meeslepende onderzoeksthriller, gedreven door een meesterlijke vertolking van de Britse superster Benedict Cumberbatch. Bill Condons biopic over de opkomst en val van WikiLeaks-oprichter Julian Assange is een heuse 21e eeuwse saga over technologie, politiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ooit was hij een doodnormale programmeur, nu een van de prominentste vijanden van de Verenigde Staten: Julian Assange (Cumberbatch), de controversiële woordvoerder van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks. 'The Fifth Estate' belicht de geschiedenis van Wikileaks doorheen de ogen van Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl), één van de eerste aanhangers en tevens de voormalige rechterhand van Assange. Bill Condon (de regisseur van 'Gods & Monsters' en 'Kinsey') baseerde zich voor dit spannend portret op Bergs biografie 'Inside WikiLeaks' en op een exposé van The Guardian-journalisten David Leigh en Luke Harding. In de beste traditie van dossierthrillers als David Finchers 'The Social Network' focust hij op de vriendschap tussen Berg en Assange. Hoe zij dankzij het razendsnelle succes van de website in een klap wereldsterren worden. En hoe ze uiteindelijk uit elkaar worden gedreven door het grootste informatielek in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Meer nog dan een absorberende en actuele thriller is 'The Fifth Estate' een drama met Shakespeareaanse allures. Cumberbatch (bekend van 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' en 'Parade's End' die beiden vertoond werden op het filmfestival) zet een even intelligente als tyrannieke en kwetsbare Assange neer. De Duitse acteur Daniel Brühl ('Goodbye Lenin') schittert als diens trouwe luitenant, die alsmaar meer gaat twijfelen aan Assange vanwege diens manipulatieve technieken. Verder herkennen we ook de Nederlandse 'Game of Thrones'-ster Carice Van Houten in een bijrol als een IIslands parlementslid dat optreedt als woordvoerder van de omstreden internetactivist.

BELGISCH TINTJE

'The Fifth Estate' is een productie van Afterworks en FBO Film, die samenwerkten met de Vlaamse producente Hilde De Laere ('Loft', 'De Zaak Alzheimer'). Het Dreamworks-project werd ondersteund door de Belgische Tax Shelter en er werd gedurende 38 dagen in het grootste geheim op locatie in België gefilmd, onder meer in Zaventem, Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. Het is trouwens niet de eerste keer dat een grote Britse of Amerikaanse productie neerstrijkt in onze contreien. Eind 2012 verbleef Nicole Kidman in België voor de opnames van 'Grace of Monaco' en twee jaar geleden draaide Cumberbatch hier al verschillende scènes van de miniserie 'Parades End'. Ook de Deen Lars Von Trier was vorig jaar elf weken in Gent voor zijn veelbesproken nieuwe film 'Nymphomaniac'.

Credits

regisseur: Bill Condon
componist: Carter Burwell
producent: Bard Dorros
scenario: Josh Singer, based on the books by Daniel Domscheit-Berg, David Leigh & Luke Harding
montage: Virginia Katz
fotografie: Tobias A. Schliessler
geluid: Warren Shaw

productiehuis: Anonymous Content

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
land: Verenigde Staten van Amerika - België
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

BILL CONDON (1955): Sister, Sister (1987), Murder 101 (1991, TV movie), White Lie (1991, TV movie), Dead in the Water (1991, TV movie), Deadly Relations (1993, TV movie), The Man Who Wouldn't Die (1994, TV movie), Candyman: Farewell to the Flesh (1995), Gods and Monsters (1998), The World of Gods and Monsters: A Journey with James Whale (1999, video documentary short), The Others (2000, TV serie, director of 1 episode), Kinsey (2004), Dreamgirls (2006), The… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Bill Condon

1998:Gods and monsters
Online communicatie door Lavagraphics