World soundtrack awards
The Butcher, The Whore and the One-Eyed Man
Gearchiveerd: The Butcher, The Whore and the One-Eyed Man - A hentes, a kurva és a félszemü (2017)

regisseur: János Szász

Met: Zsolt Nagy, Dorka Gryllus, Géza Hegedüs D., e.a.

Gearchiveerd
duur: 103 minuten
Thriller, Historisch

Officiële Selectie - In Competitie

Twintig jaar nadat de Hongaar János Szász tijdens Film Fest Gent de Grote Prijs won met 'The Witman Boys' staat hij terug in competitie met de wereldpremière van zijn zesde speelfilm 'The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man'. We schrijven 1925. Gusztáv Léderer, een wegens duistere zaakjes oneervol ontslagen gendarme, confronteert Ferenc Kudelka met een openstaande schuld. Deze laatste, de eigenaar van het grootste slachthuis van Boedapest, lacht het verzoek weg, maar geeft de eenogige Léderer wel een job. Niet omwille van Léderer, maar omwille van diens vrouw Mária Fekete, een voormalige prostituee. Kudelka doet geen enkele moeite om zijn interesse voor haar te verbergen en is zelfs bereid er een smak geld tegenaan te gooien om met haar naar bed te gaan. Ondanks de aanvankelijke weigering ruikt het koppel een manier om snel aan geld te komen.

"Al leert de film ons ook, onder meer via de animale seksscènes, dat de grens tussen beesten en mensen sowieso flinterdun is."

'The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man' is gebaseerd op een schandaal dat in de jaren twintig grote weerklank kreeg in Hongarije, maar regisseur Szász blijft zo ver mogelijk van een naturalistische aanpak. Hij kiest resoluut voor het groteske en bespaart de kijker geen details van het gruwelijke geweld tegen beesten of mensen. Al leert de film ons ook, onder meer via de animale seksscènes, dat de grens tussen beesten en mensen sowieso flinterdun is. De gouden greep is de contrastrijke zwart-witfotografie van Szász-habitué Tibor Máthé. Die hypergestileerde aanpak tovert het verhaal van deze gedoemde driehoeksrelatie om tot een duister sprookje voor volwassenen. Met een sardonisch gevoel voor humor gaat Szász op zoek naar het slechtste in de mens. De regisseur is weliswaar niet zo bekend als zijn landgenoten Béla Tarr of György Pálfi, maar hij is al enkele decenniën een van de sterkhouders van de Hongaarse film. Zijn werk wijkt sterk af van de begane paden (al lijkt dat tegenwoordig op te gaan voor de Hongaarse cinema in zijn geheel). Telkens opnieuw creëert hij maanloze werelden waarin je als toeschouwer meegesleurd wordt. Gesteund door een ijzersterke cast - de twee centrale acteurs en de actrice zijn ronduit verbluffend - en een sinistere soundtrack van Jóhann Jóhannsson, heeft Szász dit keer zichzelf overtroffen. Cinema als een rake uppercut. (C.V.)

Credits

regisseur: János Szász
producent: István Bodzsár
scenario: Márk Bodzsár & János Szász
fotografie: Tibor Máthé

productiehuis: Unió Film

Meer info

dialoog: Hongaars
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Hongarije
jaar: 2017

Filmografie

János Szász (1958): Tavaszi zápor (1983, short), Escorial (1984, short), A léderer-ügy (1985, short), Utóirat (1987, short), Szédülés (1990), Woyzeck (1994), Witman fiúk (1997), Temetés (1998, short), Eyes of the Holocaust (2000), Broken Silence (2002), Opium: Diary of a Madwoman (2007), The Notebook (2013), The Butcher, The Whore and the One-Eyed Man (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur János Szász

1997:Witman fiuk

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics