World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Tesnota
Gearchiveerd: Tesnota - Closeness (2017)

regisseur: Kantemir Balagov

Met: Darya Zhovner, Veniamin Kats, Olga Dragunova, e.a.

Gearchiveerd
duur: 118 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Eerder dit jaar leidde 'Tesnota' in Cannes tot een heftige controverse. Halverwege de film bekijken enkele personages een versleten videocassette met etnisch geweld in Dagestan aan het eind van de vorige eeuw. Op de beelden is te zien hoe Tsjetsjenen Russen martelen en uiteindelijk de keel oversnijden. Naar verluidt zou dit geen fictie, maar een echte snuff movie zijn. Regisseur Kantemir Balagov zou de tape als tiener gevonden hebben. "Het was mijn eerste confrontatie met de dood", zei hij daarover. Of dat echt waar is, weet alleen Balagov zelf, maar u bent gewaarschuwd!

Schokkend als het is, het zou jammer zijn mocht dit twistpunt de aandacht van de film zelf wegleiden, want met 'Tesnota' maakt de debuterende Balagov zijn entree door de grote poort. De film volgt een jonge vrouw van Joodse afkomst, Ilana. Deze tomboy die in haar vaders garage aan auto's sleutelt, maalt niet om de tradities en de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn. Ze heeft zelfs een stiekeme relatie met een niet-Jood. Wanneer Ilana's broer en zijn verloofde ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Het is niet verrassend dat Ilana daar niet warm voor loopt.

"Dit is een onthutsende film die een ontwortelde maatschappij toont aan het einde van de twintigste eeuw."

Haar rol wordt vertolkt door de debuterende actrice Darya Zhovner, een subliem talent dat in elke scène de aandacht naar zich toe zuigt. De grimmige film is tevens een indrukwekkend visitekaartje voor regisseur Balagov. Die opteert voor een opvallend 1,33-beeldformaat dat de benauwde, gewrongen wereld visualiseert waarin Ilana leeft. De beweeglijke schoudercamera zit de personages op de huid, waardoor 'Tesnota' nog confronterender wordt. Dit is een onthutsende film die een ontwortelde maatschappij toont aan het einde van de twintigste eeuw. Ondanks die duidelijke datering in het verleden, resoneren in de etnische conflicten en de godsdienstige starheid die 'Tesnota' portretteert overduidelijk veel van de narigheden die de huidige (Europese) samenleving kenmerken. Een gezellig avondje wordt het niet, maar wie in is voor een brok intense, deraillerende cinema mag 'Tesnota' onder geen beding missen. (C.V.)

Credits

regisseur: Kantemir Balagov
producent: Nikolay Yankin, Aleksandr Sokurov, Eduard Pichugin
scenario: Kantemir Balagov, Anton Yarush
montage: Kantemir Balagov
fotografie: Artem Emelianov
geluid: Andrey Nikitin

productiehuis: Alexander Sokurov's Fund

Meer info

dialoog: Russisch
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Rusland
jaar: 2017

Filmografie

Kantemir Balagov (1991): Pervyy Ya (2014, short), Andryukha (2015, short), Molodoy eschyo (2015, short), Tesnota (2017).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,37

Foto's

Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools