VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent - Talk: Tot op het bot: Geloof & Atheïsme
Gearchiveerd: Talk: Tot op het bot: Geloof & Atheïsme

Gearchiveerd
duur: 120 minuten

Film Fest Gent in Vooruit

Donderdag 23 oktober (20u - Balzaal)

In de nieuwe boekenreeks 'Tot op het Bot' gaan twee wijze sprekers dieper in op één thema.

In deze eerste aflevering fileren Knack-journalist Joel De Ceulaer en filosoof-wiskundige Jean Paul van Bendegem het geloof in al zijn gedaanten.

Aanleiding zijn de boeken 'Gooi god niet weg' (De Ceulaer) en 'De vrolijke atheïst' (van Bendegem). "De vrolijke atheïst versus de vriendelijke atheïst - zoiets," dixit Joel De Ceulaer. Het thema verwijst trouwens naar Werner Herzogs 'Aguirre, der Zorn Gottes', cultklassieker die op 24 oktober in Vooruit wordt vertoond mèt live muziekbegeleiding.

MEER OVER 'DE VROLIJKE ATHEÏST' (VAN BENDEGEM)

Een pleidooi voor meer vrolijkheid zonder god

Velen denken dat het atheïsme een zuiver intellectuele levensbeschouwing is, het resultaat van een lang denkproces dat haaks staat op onze dagelijkse ervaring. Het tegendeel is waar: atheïst zijn is net zo goed een beleving, een omgaan met de wereld, een in de wereld zijn. Sterker, voor wie met een open blik onze wereld aanschouwt, kan alleen maar humor ontwaren. Elke atheïst is een vrolijke atheïst, al was het maar omdat zijn blik op de wereld uitnodigt tot zelfspot en zelfironie. Kijk naar de wereld, kijk naar de mens, kijk naar de maatschappij. Wat een geniale knoeiboel! We hebben onszelf homo sapiens sapiens gedoopt maar helpen de aardbol om zeep.

Toch leidt deze visie niet tot cynisme, integendeel, precies uit het besef dat de mens een prutser is, haalt de atheïst een diep engagement om de wereld iets beters te maken (met alle onverwachte gevolgen van dien).

'De vrolijke atheïst' is geen academisch streng opgebouwd betoog maar een hoogst persoonlijk boek met een vrolijke inhoud en een vrolijke vorm. Naast filosofische beschouwingen over mens en maatschappij vertelt het boek vooral het verhaal over hoe een gereformeerd protestants jongetje via een 'ik weet het niet'-periode langzaamaan een volwassen atheïst en vrijmetselaar wordt. En vooral hoe het leven daardoor zoveel leuker werd.

MEER OVER 'GOOI GOD NIET WEG' (DE CEULAER)

Over geloof, ongeloof en bijgeloof - Joël De Ceulaer schrijft welluidend eerlijk over de vragen die we ons in stilte stellen

Om den brode voert journalist Joël De Ceulaer al vele jaren gesprekken die ergens over gaan met mensen die iets te vertellen hebben. Over wetenschap, filosofie, zingeving, religie. Over de grote vragen, de vragen die er écht toe doen in dit leven.

Die gesprekken zijn bijzonder leerzaam. In vele opzichten. Maar soms ook verwarrend. Zo viel het hem tijdens een interview met Godfried Danneels op dat de kardinaal niet helemaal begrijpt wat de evolutietheorie eigenlijk inhoudt. Een gesprek met Richard Dawkins leerde hem dan weer dat de beroemde bioloog niet snapt waar het in de religie precies over gaat. Dat zette hem aan het denken over de kloof tussen godsdienst en wetenschap. Zijn ratio en religie met elkaar te verzoenen?

In Gooi God niet weg geeft De Ceulaer ons zijn verrassende visie op dit eeuwenoude probleem. Het is een snedig geschreven essay dat zowel de oprechte gelovige als de doorgewinterde atheïst een spiegel voorhoudt. Een persoonlijke zoektocht, waar ieder denkend mens wat aan kan hebben.


PROGRAMMA

Deuren 20:15
Aanvang 20:30
Einde 22:00

Reserveer uw tickets hier

Credits

Meer info

dialoog: Nederlands

Technical Specs

Met de steun van


Supported by
Online communicatie door Lavagraphics