World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Film Fest Gent - Talk: Sabzian - Rondetafelgesprek over filmkritiek
Gearchiveerd: Talk: Sabzian - Rondetafelgesprek over filmkritiek

Gearchiveerd
duur: 120 minuten

15/10 - 14:30-16:30 - KASKcinema - gratis

Op zondag 15 oktober wordt de vernieuwde website van het cinefiele platform Sabzian feestelijk gelanceerd tijdens Film Fest Gent. Naar aanleiding van deze herlancering organiseert Sabzian een rondetafelgesprek over filmkritiek met vooraanstaande filmcritici Raymond Bellour (Trafic), Joachim Lepastier (Cahiers du Cinéma) en Isabel Stevens (Sight & Sound), gevolgd door een vertoning van Claire Denis' 'Jacques Rivette, le veilleur' (1990).

Sabzian

De website Sabzian.be werd in 2013 opgericht door een groep jonge filmmakers vanuit een gevoel van gemis en het verlangen om te investeren in een bloeiende filmcultuur. Films zweven niet rond in het luchtledige, maar maken radicaal deel uit van de wereld. Aan de hand van verschillende vormen van schrijven en een gecureerde agenda wil Sabzian het discours en de verbeelding rond cinema en beeldcultuur verdiepen. Sabzian wil een cinefiele landkaart zijn voor België en omstreken en biedt een ruimte aan die een denken over en kijken naar cinema ernstig neemt, weg van geprojecteerde zekerheden, als een voortdurende geschiedenis van vormen en verhalen.

"Cinema is onontbeerlijk voor mij. Het is als een prisma. Een goede film ... is een deel van mijn leven. Telkens ik een goede film zie, voel ik mij herboren. Het voelt alsof ik de film zelf maakte, alsof het mijn creatie was." - Hossein Sabzian (het hoofdpersonage uit 'Close-Up' (1990) van Abbas Kiarostami, de figuur aan wie de website haar naam ontleende)

Vernieuwde website

Sabzian.be is uitgegroeid tot een gewaardeerd platform met een sterk samenspel tussen eigen inhoud en het uitdragen en contextualiseren van bestaande cinefiele initiatieven. Sabzian wil deze functie als inhoudelijke bruggenbouwer nog beter vervullen en nog meer een plek worden om steevast naar terug te keren, om in rond te dwalen. Deze visie vertaalt zich in een volledig nieuw ontwerp van de website. Agendaonderdelen en artikels zullen veel sterker met elkaar verknoopt worden waardoor elke nieuwe vertoning en tekst een scala aan verbindingen en resonanties genereert door enerzijds oudere vertoningen op te roepen en anderzijds verwant tekstmateriaal naar voren te halen.

Rondetafelgesprek over filmkritiek

"Cinefilie is niet alleen naar films kijken, in het halfduister ... ze bestaat in het niet praten voor anderhalf uur, verplicht zijn te luisteren, te kijken en in het anderhalf uur na de film die achterstand weer in te halen. En als er niemand is om mee te praten, ga je schrijven, dat is nog altijd een manier van praten." - Serge Daney

Waarom schrijven over cinema? En op welke manier? Waarom zijn het schrijven en denken over cinema enerzijds en het kijken naar en het maken van films anderzijds historisch zo sterk vervlochten? En hoe kunnen we deze symbiose tussen denken en cinema begrijpen? Een schrijven over cinema opent de ruimte om over cinema te spreken, om zich te verhouden tot cinema, om cinema te delen, en dus om naar cinema te kijken: we zien de dingen juister wanneer we in staat zijn om ze te zeggen, door ze plots terug te kunnen oproepen.

Gerard-Jan Claes en Elias Grootaers van Sabzian treden in discussie met de Franse filmtheoreticus en -criticus Raymond Bellour (Trafic), de Franse filmjournalist Joachim Lepastier (Cahiers du Cinéma) en de Britse filmjournaliste Isabel Stevens (Sight & Sound) tijdens een rondetafelgesprek over de waarde van filmkritiek in haar diverse vormen. De voertaal is Engels.

Vertoning 'Jacques Rivette, le veilleur' (Claire Denis, 1990)

Na het rondetafelgesprek volgt de vertoning van Claire Denis' documentaire 'Jacques Rivette, le veilleur', met een inleiding door Raymond Bellour over de erfenis van Serge Daney.

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: TALK
Online communicatie door Wisefools