World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Talk: Dr. Film: or how I learned to love the photon
Gearchiveerd: Talk: Dr. Film: or how I learned to love the photon

Met: Karel Van Acoleyen & Peter De Maegd

Gearchiveerd
duur: 70 minuten
Historisch, Documentaire

Fysicus Karel Van Acoleyen en filmproducent Peter De Maegd brengen de magie van film en wetenschap samen in een lezing waarbij ze het het traject volgen van het foton: het elementair lichtdeeltje. Dit gaat van de filmset via de camera tot in de cinemazaal, waar het foton eindigt in de ogen van het publiek en leidt tot de fantastische beleving die film is.

Dr. Film: or how I learned to love the photon is een introductie in de interne keuken van de cinema en wetenschap. Het is een toegankelijke lezing waarbij verschillende mijlpalen in de ontwikkeling van wetenschap en technologie - van optica tot kwantummechanica - worden bekeken vanuit het perspectief van de film. Uiteindelijk zijn het deze inzichten die de filmmaker toelaten om zijn fictief universum op het witte doek te toveren. Het verhaal van de wisselwerking tussen wetenschap en film wordt gebracht als een verhaal met sterke personages - bvb. Newton, Einstein, maar ook Plateau en Lumière - en kleurrijke anekdotes. Maar bovenal wordt het geïllustreerd met verschillende unieke filmfragmenten uit de Belgische cinema.

Hoe komt het beeld vanop de filmset tot stand in de camera, en hoe speelt de filmmaker met dit proces? Hoe wordt het beeld vastgelegd en bewaard? Wat is kleur en hoe wordt het kleurenpalet gebruikt? Wat is de impact van de digitalisering en is er een verschil tussen een digitale en 35mm film? En hoe nemen onze ogen dit alles waar? Licht is inderdaad de rode draad die al deze vragen met elkaar verbindt. En om de antwoorden te vinden zullen we uiteindelijk moeten gaan tot het kleinste detail: het foton.

Karel en Peter delen een passie voor wetenschap en film, elk met hun eigen expertise en ervaring in deze domeinen. Vanuit hun unieke standpunt verweven ze wetenschap en cinema tot een fris verhaal, toegankelijk voor ieder met een nieuwsgierige geest.
Dr. Film: or how I learned to love the photon gaat in première tijdens het Film Fest Gent op WOENSDAG 19 OKTOBER om 18u.

In samenwerking met de UGent, het Film Fest Gent, ACE Image Factory + The Fridge.MEER OVER ...

KAREL VAN ACOLEYEN
Karel Van Acoleyen is theoretisch natuurkundige met een passie voor wetenschapspopularisatie - zo legt hij bijvoorbeeld de relativiteitstheorie van Einstein uit aan de hand van filmfragmenten. Hij werkte als postdoctoraal onderzoeker aan Durham University (UK) en aan Cambridge University (UK). Tegenwoordig doet hij onderzoek aan de Universiteit van Gent, alwaar hij ook doceert.

PETER DE MAEGD
Producent Peter De Maegd werkte in Vlaanderen reeds samen met toptalent als Jonas Govaerts (Welp), Hans Herbots (The Spiral) en Pieter Van Hees (Linkeroever, Dirty Mind). Zijn productiehuis Potemkino verwierf een sterke internationale reputatie dankzij ambitieuze en innovatieve projecten zoals de science fiction-film Iron Sky - The Coming Race en de Emmy-genomineerde serie The Spiral, maar ook door prestigieuze films van o.a. Peter Greenaway, Bille August en Terence Davies met topacteurs zoals Hillary Swank, Helena Bonham Carter, Ron Perlman & Cynthia Nixon. www.potemkino.com


INFORMATIE
Carina De Becker
carina@aceimagefactory.net
m +32 473 19 10 61

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: TALK

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools