World soundtrack awards
Film Fest Gent - Suzanne
Gearchiveerd: Suzanne (2013)

regisseur: Katell Quillévéré

componist: Verity Susman
Met: Lola Dueñas (Irène), Sara Forestier (Suzanne), François Damiens (Nicolas), Adèle Haenel (Maria), Anne Le Ny (Mme Danvers), Corinne Masiero (Éliane), Paul Hamy (Julien), e.a.

Gearchiveerd
duur: 94 minuten
Drama, Misdaad

Officiële Selectie - In Competitie

De Franse cineaste Katell Quillévéré viel dit jaar de eer te beurt het parallelle festival La Semaine de La Critique op het Filmfestival van Cannes te openen (zie kaderstuk) met haar tweede langspeler Suzanne: een pakkend en emotioneel geëngageerd melodrama dat draait rond de chaotische levensstijl van een vurige antiheldin die zich weigert te conformeren aan een huisje-tuintje-boompje-bestaan. Het titelpesonage Suzanne woont samen met haar oudere zus Maria en haar alleenstaande vader in de Languedoc. We maken eerst kennis met haar in de lagere school, maar het duurt niet lang voor we haar als adolescente te zien krijgen en ze aankondigt dat ze ongewenst zwanger is. Fast forward naar vijf jaar later: haar zoon Charlie maakt officiëel deel uit van het gezin, maar als Suzanne stapelverliefd wordt op de criminele bad boy Julien, besluit ze alles achter te laten - lees: ze keert haar eigen zoon, haar vader en haar zus de rug toe. Na talloze omzwervingen en Bonnie & Clyde-achtige avonturen belandt ze achter de tralies voor een banale overval, maar ook na haar vrijlating blijkt ze amper in staat te zijn een 'normaal' bestaan te leiden met haar familie, die ze als de exponenten van een vervreemde en machteloze klasse beschouwt. Quillévéré weet binnen een tijdsbestek van 90 minuten een levensverhaal van 25 jaar te vertellen, waardoor je Suzanne zou kunnen omschrijven als een sociaalrealistische telenovelle. De cineaste kon daarvoor beschikken over een bijzonder getalenteerde cast. Zo toont de jonge Franse Sara Forestier - die in 2011 een Cesar won voor haar rol als sexkitten in The Names of Love - zich een talentvolle lead die een breed scala aan emoties beheerst, terwijl de Belgische komische acteur François Damiens (Heartbreaker, Delicacy) zich voor de verandering waagt aan een serieuze, dramatisch doorbloede rol.

SEMAINE DE LA CRITIQUE

Dat Suzanne de parallelle competitie Semaine de la Critique op het Filmfestival van Cannes mocht openen is geen vreemde keuze. In 2010 ging Quillévéré's langspeeldebuut 'Un poison violent' (Love Like Poison) - over de seksuele ontwaking van een streng katholiek opgevoed meisje - er al in première, waarna de film ook nog de prestigieuze Franse Dellucfilmprijs in de wacht sleepte. De festivalsectie, gewijd aan eerste en tweede langspeelfilms, vaart al sinds 1962 een eigen koers samen met de Quinzaine des Réalisateurs en wil vooral nieuw talent voor het voetlicht plaatsen. De voorbije decennia maakten er heel wat grote namen hun debuut: Bernardo Bertolucci, Wong Kar-wai, François Ozon en Jacques Audiard. In 2009 ging 'Lost Persons Area' van Caroline Strubbe er in première.

Credits

regisseur: Katell Quillévéré
componist: Verity Susman
producent: Bruno Levy
scenario: Mariette Désert & Katell Quillévéré
fotografie: Tom Harari
geluid: Benjamin Rosier

productiehuis: Centre National du Cinéma et de L'image Animée (CNC)

Meer info

ondertitels: Ned/Eng ond.
land: Frankrijk
jaar: 2013

Filmografie

KATELL QUILLEVERE (1980): A bras le Corps (2005, short), L'imprudence (2007, short), L'echappée (2009, short), Love Like Poison (2010), Suzanne (2013)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:1,85
FPS: 24

Andere festival films van regisseur Katell Quillévéré

2016:Réparer les vivants
Online communicatie door Lavagraphics