VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent - Suspiria (live concert)
Gearchiveerd: Suspiria (live concert) (1977)

regisseur: Dario Argento

componist: Dario Argento, Goblin
Met: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bosé, Barbara Magnolfi, Udo Kier, e.a.

Gearchiveerd
duur: 98 minuten
Fear Fest , Fantasy, Mysterie

Film Fest Gent in Vooruit
Film Fest Gent - Suspiria (live concert)

Een jonge Amerikaanse balletdanseres neemt haar intrek in de Tanz Akademie van Freiburg, waar ze stapsgewijs via een reeks moorden, verdwijningen en andere onheilspellende voorvallen, een hekserij-complot ontrafelt. Dario Argento's bijdrage tot het exorcistgenre is een stijloefening van de bovenste plank waarin de Italiaanse huiverprins zijn gulzige esthetiek de vrije loop laat. De technische virtuositeit, de manieristische cameravoering, de flamboyante kleurenfotografie en de weelderige Art Deco garanderen geraffineerd griezelgenot. Vanaf de ijzersterke, barokke ouverture, waarin de jonge heldin uit de luchthaven komt en in een artificiële onweersnacht verdwijnt, voel je een vernuftig visueel talent aan het werk. Ook Argento's bewerking van de gezwollen elektronische score van Goblin droeg bij tot de absolute cultstatus van 'Suspiria'. Tijdens de horroravond brengt een nieuw samengestelde Goblin een unieke live uitvoering van deze legendarische soundtrack bij een al even legendarische film. (P.D.)

Live soundtrack bij horrorklassieker

Dario Argento's barokke en surrealistische horrorklassieker 'Suspiria' uit 1977 geldt als éen van de hoogtepunten uit zijn oeuvre en van het horrorgenre in het algemeen. Een oefening in droomlogica met een aantal absurde en gruwelijke set pièces die eenmaal gezien nooit meer vergeten worden. Een van de belangrijkste onderdelen van het succes van Suspiria was de soundtrack van Italiaanse prog-rockband Goblin, die eerder al de soundtracks voor de Argento klassieker 'Profondo Rosso' en George A. Romero's 'Dawn of the Dead' schreven.

Suspiria is zonder twijfel de meest tijdloze van al hun soundtracks; van spookachtige interludia tot intense 'over the top' prog-uitbarstingen. Goblin schreef de soundtrack nog voor de film in productie ging en Argento zorgde dat film en muziek éen organisch geheel vormden. Goblinopperhoofd en keyboardspeler Claudio Simonetti stelde een nieuwe versie van Goblin samen en komt live de soundtrack bij de filmvertoning van 'Suspiria' brengen.

Na de filmvoorstelling is er in het café nog een DJ set van Spencer Hickman, beter bekend als de man achter het soundtrack-reissue-label Death Waltz, verantwoordelijk voor het heruitbrengen van iconische horror soundtracks van onder andere John Carpenter, Dario Argento, Lucio Fulci en William Lustig.

Credits

regisseur: Dario Argento
componist: Dario Argento, Goblin
producent: Claudio Argento
scenario: Dario Argento & Daria Nicolodi
montage: Franco Fraticelli
fotografie: Luciano Tovoli
geluid: Federico Savina

productiehuis: Seda Spettacoli

Meer info

dialoog: Italiaans, Russisch, Engels, Duits, Latijns
ondertitels: Eng ond.
land: Italië
jaar: 1977

Filmografie

DARIO ARGENTO (1940): L'uccello dalle piume di cristallo (1970), The Cat o' Nine Tails (1971), 4 mosche di velluto grigio (1971), Le cinque giornate (1973), La porta sul buio (1973, TV Series, director of 3 episodes), Deep Red (1975), Suspiria (1977), Inferno (1980), Tenebre (1982), Phenomena (1985), Opera (1987), Two Evil Eyes (1990), The King of Ads (1993), Trauma (1993), La sindrome di Stendhal (1996), The Phantom of the Opera (1998), Sleepless (2001), The Card Player (2004), Masters of Horror (2005-2006, TV Series, director of 2 episodes), Mother of Tears (2007), Giallo (2009), Dracula 3D (2012), The Sandman (2015)

Technical Specs

formaat: SPECIAL
kader: 1:2,35

Met de steun van


Supported by
Online communicatie door Lavagraphics