World soundtrack awards
Stratos
Gearchiveerd: Stratos - To Mikro Psari (2014)

regisseur: Yannis Economides

componist: Babis Papadopoulos
Met: Vangelis Mourikis, Vicky Papadopoulou, Petros Zervos, Yannis Tsortekis , Giorgos Giannopoulos, Yannis Anastasakis, e.a.

Gearchiveerd
duur: 138 minuten
Drama, Misdaad

Officiële Selectie - In Competitie

"Ik snap dat mensen mij de vraag stellen, maar geloof me: mijn personages zaten al in de problemen voor de Griekse bubbel barstte". Nee, Yannis Economides vindt het niet fijn dat iedereen in zijn nieuwe worp 'Stratos' een metafoor voor de huidige stand van zaken in Griekenland ziet. Ja, het is u vergeven, mocht u zich (en hem) toch de vraag stellen. Zeggen dat er een sprankeltje hoop in deze uitgemergelde film noir zit, zou immers een nog grotere leugen zijn dan de Griekse begroting de afgelopen decennia. Economides voert een kalende veertiger op die door een serieuze uitschuiver in zijn jeugd zowat de helft van zijn leven achter tralies heeft doorgebracht. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, al is ook dat een leugen: 's avonds werkt hij, als goede burger, in een bakkerij, maar overdag klust de man bij als huurmoordenaar. Het geld dat hij daarmee verdient, gaat integraal naar een ontsnappingsplan van de misdaadbaas die hem in de gevangenis de hand boven het hoofd hield. "In Stratos zitten veelal dezelfde thema's als in mijn vorige films", zegt Economides. "Liefde, haat, verraad en hebzucht. Kortom: la condition humaine. Als mensen daarin louter een metafoor voor de Griekse samenleving zien, dan is dat enerzijds uit luiheid, anderzijds uit een soort zelfbescherming. Zolang ze ervan overtuigd zijn dat het over Griekenland gaat, zien ze geen overeenkomsten met hun land, hun samenleving, hun omgeving". Economides zocht heil in de film noir om zijn meditatieve misdaadverhaal vorm te geven, maar hij liet de lange regenmantels aan de kapstok hangen. Zijn laconieke antiheld is een emotioneel kapot personage van vlees en bloed, en de femme fatale van dienst is een onschuldig tienermeisje dat de huurmoordenaar wanhopig probeert af te schermen van het kwaad in de wereld. Geef toe: strak plan. (B.V.A.)

GREEK WEIRD WAVE

Hij heeft misschien geen achternaam om snel carrière te maken in eigen land, Yannis Economides maakt niettemin deel uit van de Greek Weird Wave, een groep regisseurs die de voorbije jaren het internationale toneel heeft veroverd met daadwerkelijk bizarre films als 'Dogtooth' (Yorgos Lanthimos), 'Attenberg' (Athina Rachel Tsangari) en 'Strella' (Panos H. Koutras). De absurditeiten van de Griekse samenleving werden er keer op keer op behoorlijk opzienbarende wijze in gefileerd, en opdat ze er niet alleen jubelende kritieken mee in het buitenland zouden krijgen, stampten de filmmakers dan maar zelf ook de Hellenic Film Academy Awards uit de grond - de Griekse Oscars, zeg maar. Met zijn vorige film 'Knifer' schoot Economides niet enkel de hoofdvogel af, hij haalde ook de prijzen voor regie, scenario en montage op.

Credits

regisseur: Yannis Economides
componist: Babis Papadopoulos
producent: Michael Weber
scenario: Yannis Economides, Christos V. Konstantakopoulos, Harry Lagoussis, Vangelis Mourikis & Xiros Thanos
montage: Yannis Chalkiadakis
fotografie: Dimitris Katsaitis
geluid: Kostas Fylaktides

productiehuis: Faliro House Productions

Meer info

dialoog: Grieks
ondertitels: Nl/Eng ond.
land: Griekenland - Duitsland - Cyprus
jaar: 2014

Officiële site

Filmografie

YANNIS ECONOMIDES (1967): Kalimera nyhta (1990), Mono myrizontas giasemi (1994), I zoi pou tha 'theles (1995), Spirtokouto (2002), I psyhi sto stoma (2006), Macherovgaltis (2010), Stratos (2014)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:2,35
Online communicatie door Lavagraphics