World soundtrack awards
 
The Story Of Film: An Odyssey - Episode 5
Gearchiveerd: The Story Of Film: An Odyssey - Episode 5

regisseur: Mark Cousins

Gearchiveerd
Film Fest Gent - The Story Of Film: An Odyssey - Episode 5

Episode 5

Nieuwe grenzen: wereldcinema in Afrika, Azië, Latijns Amerika (de jaren negentig)
Weinigen zagen het aankomen maar in de jaren negentig kwam cinema in de hele wereld in een gouden tijdperk terecht. Het verhaal start in Iran, waar we Abbas Kiarostami ontmoeten, die filmmaken opnieuw uitvond en reëler maakte. Daarna ontmoeten we Shinji Tsukamoto, de grondlegger van de nieuwe Japanse horrorcinema. Vanuit Tokyo gaat het verhaal naar Parijs waar één van werelds grootste regisseurs, Claire Denis, over haar werk praat. Het verhaal eindigt in Mexico met het succes van de nieuwste films aldaar.

Nieuwe Amerikaanse Independents & de digitale revolutie (de jaren negentig)
Dit is het verhaal over de briljante, opvallende, speelse films in het Engels sprekende deel van de wereld. Wat was er precies zo nieuw aan de dialogen van Tarantino en de scherpe kantjes van de Coen Brothers? De schrijver van ‘Starship Troopers’ en ‘Robocop’ praat over ironie in zijn films. In Australië praat Baz Luhrmann over ‘Romeo + Juliet’ en ‘Moulin Rouge’ en we duiken in de digitale wereld om te zien hoe films voor altijd veranderd werden.

De cinema van vandaag en de toekomst (de jaren 2000)
In het laatste deel van ‘The Story of Film: An Odyssey’ wordt de cirkel volgemaakt. Films worden serieuzer na 9/11 en de Roemeense cinema komt in de belangstelling te staan. Maar dan blijkt David Lynchs ‘Mulholland Drive’ een van meest complexe droomfilms ooit gemaakt en ‘Inception’ maakt van film een spel. In Moskou praat regisseur Alexander Sokurov over zijn vernieuwende films en dan is er een verrassing: ‘The Story of Film: An Odyssey’ verlaat het heden om in de toekomst te kijken.

Credits

regisseur: Mark Cousins

Meer info

Filmografie

MARK COUSINS: The Psychologie of Neo-Nazism: Another Journey by Train to Auschwitz (1993, Documentary), I Know Where I’m Going! Revisited (1994, TV Documentary), Scene by Scene (1999, TV Series, Director of 1 Episode), Roman Polanski: Scene by Scene (2001

Technical Specs

Online communicatie door Wisefools