World soundtrack awards
 
The Story Of Film: An Odyssey - Episode 3
Gearchiveerd: The Story Of Film: An Odyssey - Episode 3

regisseur: Mark Cousins

Gearchiveerd
Film Fest Gent - The Story Of Film: An Odyssey - Episode 3

Episode 3

De Europese New Wave (de jaren zestig)
Deze aflevering vertelt over de explosieve cinema van de late jaren vijftig en zestig. Filmster Claudia Cardinale vertelt exclusief over Federico Fellini. In Denemarken beschrijft Lars von Trier zijn bewondering voor Ingmar Bergman, en Bernardo Bertolucci haalt herinneringen op aan zijn werk met Pier Paolo Pasolini. Tegelijkertijd zien we hoe de Franse filmmakers een bom plaatsten onder de cinema en welke invloed dit en de daaruit resulterende nouvelle vague Europa beïnvloedde.

Nieuwe regisseurs, nieuwe vormen (de jaren zestig)
Het verhaal van de duizelingwekkende jaren zestig in de cinema. In Hollywood vertelt de legendarische cameraman Haskell Wexler hoe documentaires de mainstream cinema beïnvloedden. Met ‘Easy Rider’ en ‘2001: A Space Odyssey’ begint een nieuw tijdperk in de Amerikaanse cinema. En wanneer de nieuwe stromingen over de wereld razen, ontdekken we Roman Polanski, Andrey Tarkovskiy en Nagisa Oshima. De Zwarte Afrikaanse cinema komt opzetten en de Indiase meesterregisseur Mani Kaul komt aan het woord.

Amerikaanse cinema van de jaren zeventig
Dit is het opmerkelijke verhaal van het volwassen worden van de Amerikaanse cinema in de late jaren zestig en zeventig. Buck Henry, die het scenario voor ‘The Graduate’ schreef, praat exclusief over satire in films van die tijd. In New York vertelt Paul Schrader over zijn existentiële scenario voor ‘Taxi Driver’. Scenarioschrijver Robert Towne onderzoekt de donkere ideeën in ‘Chinatown’ en regisseur Charles Burnett vertelt over het ontstaan van de Zwarte Amerikaanse cinema.

Credits

regisseur: Mark Cousins

Meer info

Filmografie

MARK COUSINS: The Psychologie of Neo-Nazism: Another Journey by Train to Auschwitz (1993, Documentary), I Know Where I’m Going! Revisited (1994, TV Documentary), Scene by Scene (1999, TV Series, Director of 1 Episode), Roman Polanski: Scene by Scene (2001

Technical Specs

Online communicatie door Wisefools