World soundtrack awards
 
The Story Of Film: An Odyssey - Episode 2
Gearchiveerd: The Story Of Film: An Odyssey - Episode 2

regisseur: Mark Cousins

Gearchiveerd
Film Fest Gent - The Story Of Film: An Odyssey - Episode 2

Episode 2

De komst van het geluid (de jaren dertig)
De komst van het geluid in film in de jaren dertig veranderde alles. We zien de geboorte van nieuwe types film: screwball komedies, gangsterfilms, horrorfilms, westerns en musicals, en ontdekken een meester die de genres nagenoeg allemaal beheerste: Howard Hawks. Ver weg van Hollywood, in Engeland treedt Alfred Hitchcock op de voorgrond en Franse regisseurs worden de meesters van stemming. Ook komen we erachter dat drie van de grote films uit 1939 – ‘The Wizard of Oz’, ‘Gone with the Wind’ en ‘Ninotchka’ – iets met elkaar gemeen hebben.

Naoorlogse Cinema (de jaren veertig)
‘The Story of Film’ toont hoe het trauma van oorlog de cinema uitdagender en gedurfder maakte. Het verhaal begint in Italië, van waar we naar Hollywood gaan, Orson Welles ontdekken en in kaart brengen hoe de Amerikaanse cinema donkerder werd en het McCarthytijdperk dramatische implicaties had. Scenarioschrijvers Paul Schrader en Robert Towne bespreken deze jaren. Regisseur Stanley Donen (‘Singing in the Rain’) vertelt een exclusief verhaal over zijn carrière en we komen erachter dat Britse films als ‘The Third Man’ het beste deze bijzondere jaren weten neer te zetten.

Seks & Melodrama (de jaren vijftig)
Het verhaal over seks en melodrama in de films van de jaren vijftig. We ontdekken James Dean, ‘On the Waterfront’ en de glossy sentimentele films. Tevens reizen we naar Egypte, India, China, Mexico, Engeland en Japan om te constateren dat ook daar de films bulken van woede en passie. Dit deel bevat interviews met mensen die met Satyajit Ray werkten, de legendarische actrice Kyoko Kagawa – die met Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu werkte – en de eerste grote Afrikaanse regisseur, Youssef Chahine.

Credits

regisseur: Mark Cousins

Meer info

Filmografie

MARK COUSINS: The Psychologie of Neo-Nazism: Another Journey by Train to Auschwitz (1993, Documentary), I Know Where I’m Going! Revisited (1994, TV Documentary), Scene by Scene (1999, TV Series, Director of 1 Episode), Roman Polanski: Scene by Scene (2001

Technical Specs

Online communicatie door Wisefools