World soundtrack awards
 
The Story Of Film: An Odyssey - Episode 1
Gearchiveerd: The Story Of Film: An Odyssey - Episode 1

regisseur: Mark Cousins

Gearchiveerd
Film Fest Gent - The Story Of Film: An Odyssey - Episode 1

Episode 1

De geboorte van de cinema (1900-1920)
Het eerste deel van ‘The Story of Film: An Odyssey’ laat de geboorte zien van een fantastische nieuwe kunstvorm: film. Opgenomen in de gebouwen waar de eerste films gemaakt werden, laat Mark Cousins zien dat ideeën en passie altijd de drijvende kracht achter film waren, meer nog dan geld of marketing. We horen het verhaal over de allereerste filmsterren, de eerste close-ups en special effects, waarna we naar Hollywood doorreizen om te zien hoe zij een mythe werd. Cousins verhaal zit vol verrassingen: zo waren de belangrijkste en best betaalde schrijvers in de beginjaren vrouwen. En daarnaast is er natuurlijk glamour: de bouw van de grote filmstudio’s.

De droom van Hollywood (de jaren twintig)
Dit deel vertelt het fascinerende verhaal van de jaren twintig. Hollywood werd in deze jaren een sprankelende entertainmentindustrie, waarin acteur-regisseurs Charlie Chaplin en Buster Keaton filmsterren werden. Maar de glans en fantasie kwamen ter discussie te staan door regisseurs als Robert Flaherty, Erich von Stroheim en Carl Theodor Dreyer, die films wilden maken die serieuzer en meer volwassen van toon waren. Dit tweede deel, dat is opgenomen in Hollywood, Denemarken en Moskou, laat het gevecht om de ziel van de cinema zien en toont tevens enkele van de beste films ooit gemaakt.

Expressionisme, Impressionisme, Surrealisme (de jaren twintig)
De jaren twintig waren een gouden tijd voor wereldcinema. We gaan op bezoek in Parijs, Berlijn, Moskou, Shanghai en Tokyo en ontdekken plekken waar filmmakers de grenzen van het medium opzochten. Duits expressionisme, Sovietmontage, Frans impressionisme en surrealisme waren bruisende nieuwe filmbewegingen, maar onbekender zijn de glorietijden van de Chinese en Japanse films en het aangrijpende verhaal van een van de grootste, intussen vergeten filmsterren Ruan Lingyu.

Credits

regisseur: Mark Cousins

Meer info

Filmografie

MARK COUSINS: The Psychologie of Neo-Nazism: Another Journey by Train to Auschwitz (1993, Documentary), I Know Where I’m Going! Revisited (1994, TV Documentary), Scene by Scene (1999, TV Series, Director of 1 Episode), Roman Polanski: Scene by Scene (2001

Technical Specs

Online communicatie door Wisefools