World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Souvenir
Gearchiveerd: Souvenir (2016)

regisseur: Bavo Defurne

componist: Pink Martini
Met: Isabelle Huppert, Johan Leysen, Kévin Azaïs, e.a.

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Belgian Cinema Today , Muziek/Musical, Romantisch

Gala Premières en speciale evenementen

Het slotakkoord van het festival wordt ingeluid door de muzikale feelgoodfilm 'Souvenir', of beter: het wordt gezongen door Isabelle Huppert. Voor zijn tweede langspeler wist de Gentse Oostendenaar Bavo Defurne het Franse icoon te strikken en zelfs te laten zingen en dansen. Ze speelt Liliane. Onder de artiestennaam Laura was ze ooit een showbizzbelofte en Eurovisiesongzangeres. Na geproefd te hebben van succes, werkt de vergeten vedette nu in de Porluxe-vleeswarenfabriek, waar ze aan de lopende band laurierblaadjes op industriële paté legt. Het kabaal en de klok van de werkplaats vormen naast het klotsen van de ijsblokjes in haar whisky nu de valse noten en het repetitieve ritme van haar emotieloze, mechanische schaduwbestaan. Tot Jean, een tijdelijke werkkracht en tweeëntwintigjarige boksbelofte, haar wil overhalen terug te vechten en haar verloren aura te herwinnen. Ondanks de leeftijdskloof wordt de harmonie tussen de twee alsmaar hechter. In haar renaissancerol etaleert Huppert haar unieke emotionele subtiliteit en complexiteit. Jean wordt gespeeld door het Franse talent Kévin Azaïs ('Les Combattants'), winnaar van de César voor beste acteerbelofte. Vlaamse karakterkoppen zijn Johan Leysen en Jan Hammenecker, die op het festival ook schittert in 'Home' en 'Beau Séjour'. De filmscore is van Pink Martini, het veelkoppige orkestensemble uit Portland, Oregon, bekend van hun nostalgische cocktail van lounge, latin pop en jazz. Defurne schreef zelf mee aan de songteksten.
Uit zijn bejubelde en bekroonde kortfilms ('Matroos', 'Kampvuur') bleek al dat hij niet de man van het realisme is, maar veeleer van het beeldende sprookje. Huppert noemt de nieuwe film zelf een tragikomische en hoopgevende fabel. Zijn langspeeldebuut, 'Noordzee, Texas' (2011), was een retro gestileerd opgroeidrama over de liefde tussen twee jongens. 'Souvenir' is een oordeel- en ironievrij romantisch melodrama in jaren vijftig-Hollywoodstijl dat qua kleur en klassieke beeldvoering onder meer aan Hitchcock doet denken. Na de eerste visies is er al gewag gemaakt van "le Todd Haynes ou l'Almodóvar flamand." Of nog: "Le Douglas Sirk belge est né!" (R.D.)


GOODLIFE CLOSING FILM FEST GENT
Naar jaarlijkse gewoonte sluit de 43e editie van Film Fest Gent af met een Official Closing Night. De jury maakt zijn keuze bekend, daarna volgt de muzikale feelgoodfilm 'Souvenir'. Na de film volgt een vipreceptie en hét feest van het jaar, verzorgd door Goodlife. + Awards worden uitgereikt.

Tickets voor de afterparty zijn inmiddels uitverkocht, er zijn enkel nog tickets voor de film zelf te krijgen

Kinepolis - 20:30 première 'Souvenir' + slotreceptie - 23:00 Goodlife Party: €22 (UITVERKOCHT)
Kinepolis - 20:30 première 'Souvenir' (zonder slotparty) €13

Credits

regisseur: Bavo Defurne
componist: Pink Martini
producent: Yves Verbraeken
scenario: Jacques Boon, Bavo Defurne, Yves Verbraeken
montage: Sophie Vercruysse
fotografie: Philippe Guilbert

productiehuis: Bonjour Pictures

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl ond.
Land: België - Luxemburg - Frankrijk
jaar: 2016

Filmografie

BAVO DEFURNE (1971): Atlantis (1990, short), Rohypnol (1992, short), Trailer (1993, short), Ludodrome (1993, short), Aan zee (1993, short), Particularly Now, in Spring (1996, short), Rainbow Stories (1997, segment: Saint), Saint (1997, short), Matroos (1998, short), Campfire (2000), Courts mais Gay: Tome 2 (2001, segment: Campfire), Courts mais Gay: Tome 4 (2002, segment: Saint), North Sea Texas (2011), Souvenir (2016).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Bavo Defurne

2003:Kampvuur

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools