World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Soul
Gearchiveerd: Soul (2020)

regisseur: Pete Docter, Kemp Powers

componist: Trent Reznor, Jonathan Batiste, Atticus Ross
Met: Stemmen: Jamie Foxx, Tina Fey, Quest Love, e.a.

Gearchiveerd
duur: 90 minuten
Animatiefilm, Komedie

Gala Premières en speciale evenementen

Hoe kunnen we deze editie van Film Fest Gent beter afsluiten dan met Soul, de gloednieuwe animatiefilm van Pixar waarin muziek centraal staat. Voor hoofdpersonage Joe Gardner is muziek de alfa en omega. Hij koestert een stiekeme droom om het te maken als jazzmuzikant maar verdient noodgedwongen zijn boterham als muziekleraar op een middelbare school. Wanneer hij de kans krijgt om een concertavond te openen in de Half Note Club (ooit een befaamde jazzclub in New York) speelt hij de pannen van het dak en maakt hij danig indruk op de aanwezige muzikanten.

Bevindt Gardners leven zich op een keerpunt? Ja, zo blijkt, maar niet zoals hij het gehoopt had. Door een ongelukkige misstap belandt hij in The Great Before, een plek waar zielen hun persoonlijkheden, eigenaardigheden en interesses ontwikkelen, alvorens het lichamelijke leven op aarde begint. Gardner werkt er samen met een vroegrijp zieltje om zijn leven van weleer terug te krijgen. Terwijl hij wanhopig de schoonheid van het leven op aarde probeert over te brengen, botst Gardner zelf op antwoorden van belangrijke levensvragen. Maar ondertussen probeert Gardners aartsrivaal Paul diens mogelijke muzikale carrière te saboren op het leven op aarde.

Het humanistische Soul ligt in het verlengde van een reeks Pixar-sprookjes die het niet moeten hebben van feeën, prinsen of engelen, maar verankerd zijn in een herkenbaar leven. Denk aan Coco, Up of Inside Out - die laatste twee titels zijn niet toevallig van de regisseur van Soul, Pete Docter. Joe Gardner wordt vertolkt door acteur en muzikant Jamie Foxx, die eerder al in de huid kroop van de musici Ray Charles en Nathaniel Ayers. De score is van Trent Reznor en Atticus Ross, het duo dat een Oscar verdiende voor de muziek van The Social Network en dit jaar genomineerd is voor de World Soundtrack Award for Best Television Composer of the Year dankzij de serie Watchmen. Soul is een balsem voor de ziel, een lust voor oor en oog.

Credits

regisseur: Pete Docter, Kemp Powers
componist: Trent Reznor, Jonathan Batiste, Atticus Ross
producent: Dana Murray
scenario: Pete Docter, Mike Jones & Kemp Powers
montage: Kevin Nolting
geluid: Ren Klyce

productiehuis: Pixar Animation Studios

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 2020

Filmografie

PETE DOCTER: Winter (1988, short), Palm Springs (1989, short), Next Door (1990, short), Monsters, Inc. (2001), Mike's New Car (2002, video), Up (2009), Inside Out (2015), Inside Out: Mind Candy (2015, video), Soul (2020)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,39

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools