De Britse producer Kevin Richard Martin is de man achter The Bug, King Midas Sound, Techno Animal en Zonal. Met zijn kenmerkende sound - overstuurde dub, donkere ambient en diepe drones - levert Martin sinds de jaren '90 het ene meesterwerkje na het andere af. Tijdens VIDEODROOM brengt hij live een unieke set bij de iconische scifi-prent 'Solaris' van meestercineast Andrei Tarkovsky.
De Russische sciencefictionfilm Solaris speelt zich volledig af in een ruimtestation. Een psycholoog moet er onderzoeken wat er gebeurd is met de aanwezige geleerden. Gaandeweg verliest ook hij alle voeling met de realiteit. Tarkovsky's fenomenale langspeler ademt een beklemmende en bevreemdende sfeer uit. De nieuwe live score van Kevin Richard Martin versterkt dat gevoel.
Martin is naast producer en muzikant ook labelbaas, van het digitale Intercranial Recordings. Hij bracht recent een nieuwe vijfdelige reeks van albums uit, met als titel Frequencies For Leaving Earth. Elk deel werd gecomponeerd, gemixt en geproducet tijdens de lockdown-periode. Ondertussen bouwde hij een home studio in hartje Brussel, waar hij sinds kort ook woont. Voor het eerst sinds lang kan je Kevin Richard Martin weer live op het podium zien. Mis hem niet.
SOLARIS
"We willen de ruimte helemaal niet veroveren", vertelt de verwarde dokter Snaut in Solaris. "We zoeken geen andere werelden, maar een spiegel." Die spiegel houdt Andrei Tarkovsky zijn kijkers maar wat graag voor. Doorheen zijn oeuvre - van De jeugd van Ivan tot Offret - legt de Russische grootmeester met zijn trage, transcendentale karakterstudie existentiële nachtmerries bloot en kaart hij ongemakkelijke waarheden aan in een minimalistische stijl. Nergens doet hij dat beter dan in Solaris, een sciencefictiondrama dat zich grotendeels afspeelt op een verlaten, in chrome opgetrokken ruimtestation dat in een baan rond Solaris draait. Daar moet de rationele psycholoog Kelvin achterhalen wat er met de vorige crew is gebeurd, terwijl hij zelf geconfronteerd wordt met zijn verleden. "Cinema kent geen genres", zei Tarkovsky ooit. "Cinema is zelf een genre." Met dit meesterwerk kroont de Rus zich dan ook tot een van de beste genrefilmers ooit.