VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Sleeping Giant
Gearchiveerd: Sleeping Giant (2015)

regisseur: Andrew Cividino

componist: Bruce Peninsula, Chris Thornborrow
Met: Jackson Martin, Reece Moffett, Nick Serino, e.a.

Gearchiveerd
duur: 89 minuten
Explorezone , Avontuur, Coming-of-age

Officiële Selectie - In Competitie

Op het jongste filmfestival van Cannes was 'Sleeping Giant' dé revelatie in de Semaine de la Critique (de sectie voorbehouden aan eerste en tweede films). "Het is een van die films die misschien wel onvolmaakt zijn, maar die je toch nooit meer vergeet," schreef Le Monde over het speelfilmdebuut van Andrew Cividino die het zelf een mix noemt van 'Stand By Me' (1986) en 'Lord of the Flies' (1963). Het is een even gevoelige als genuanceerde kroniek van de adolescentie, een periode van ontdekking en verlies van illusies. De 15-jarige Adam slijt de zomer met zijn welstellende ouders in hun buitenverblijf aan het meer Superior in Ontario, vlak bij de Amerikaanse grens. Het lijkt een behoorlijk saaie vakantie te worden tot hij zijn neef Riley en diens maat Nate tegen het lijft loopt, twee jongens uit gebroken gezinnen die aanzienlijk zelfverzekerder zijn dan de gereserveerde Adam en al iets meer afweten van het echte leven (of tenminste doen alsof). Het drietal trekt er samen op uit, doodt de tijd met boottochten, zwemmen, worstelen, baseball. Maar ook met een aantal verboden en gevaarlijke activiteiten: stelen, wiet roken, vuurpijlen afschieten, uitstapjes naar een onbewoond rotseiland (de sleeping giant uit de titel) en elkaar uitdagen door van een vervaarlijke rots de zee in te duiken. Zoals zoveel adolescentiekronieken is dit ook het verhaal van een initiatie. In enkele weken ontdekt Adam wat vriendschap, loyaliteit, verraad en mannelijkheid betekent. Zijn ouders stellen hem diep teleur en voor het eerst wordt hij geconfronteerd met de dood. Regisseur Andrew Cividino vat prachtig de verveling, de ontluikende seksualiteit, de frustraties, de tegenstrijdige emoties en de verwarring van het opgroeien. Adam is heimelijk verliefd op Riley, maar zoals alle andere gevoelens in de film wordt dit door Cividino veeleer gesug- gereerd dan gedramatiseerd. De hele film baadt in een warm zonlicht, de zwoele zomer creëert een sensuele sfeer en de vertelling is luchtig en impressionistisch, wat niet belet dat de serieuze thema's tijdig de verrukkelijke verpakking doorprikken.

SUPERIEURE TEEN-MOVIE

# Toen Andrew Cividino (1983) aanvankelijk zijn eerste speelfilm niet gefinancierd kreeg, draaide hij al onder dezelfde titel een voorproefje, een kortfilm (zijn derde) waarin hij al twee acteurs castte die nu ook in de lange speelfilm te bewonderen zijn. Hun spontaniteit en naturel beïnvloedde de verdere uitwerking van het scenario. En laat dat nu ook twee kwaliteiten zijn die de finale film beheersen en 'Sleeping Giant' met kop en schouder doen uitsteken boven de doorsnee teen-movie uit Hollywood waar de clichés en de sentimentaliteit om de voorrang strijden. (P.D.)

Credits

regisseur: Andrew Cividino
componist: Bruce Peninsula, Chris Thornborrow
producent: Andrew Cividino
scenario: Andrew Cividino, Blain Watters, Aaron Yeger
montage: James Vandewater
fotografie: James Klopko

productiehuis: Film Forge Productions

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
land: Canada
jaar: 2015

Filmografie

ANDREW CIVIDINO: Norbert (2007, short), Spoliation (2008, short), Fading Fast (2009, short), Yellow Fish (2012, short), Antiviral (2012), Sleeping Giant (2014, short), Sleeping Giant (2015).

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:1,85
FPS: 24

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics