World soundtrack awards
 
Servants
Gearchiveerd: Servants - Služobníci (2020)

regisseur: Ivan Ostrochovsky

componist: Miroslav Tóth, Cristian Lolea
Met: Vlad Ivanov, Samuel Skyva, Sumuel Polakovic, e.a.

Gearchiveerd
duur: 80 minuten
Misdaad, Film-Noir

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Servants

Een auto rijdt over een verlaten weg in het holst van de nacht en houdt halt onder een spookachtig viaduct. Uit de koffer wordt een lijk gehaald. Iets later wisselen twee mannen samenzweerderige blikken uit in een gang, nadat één het bloed van een paar schoenen heeft geschrobd. Net wanneer je denkt in een film noir te zijn beland, springt Servants 143 dagen terug in de tijd, naar het moment waarop de jonge priesters in wording Michal en Juraj toetreden tot een ultrastreng katholiek seminarie in Bratislava. Samen met tientallen andere jongemannen in donkere gewaden zullen de tieners de bevelen van de decaan gehoorzamen.

Het jaar is 1980. In het voormalige Tsjechoslowakije oefent de communistische regering invloed uit op de Katholieke Kerk door die te onderwerpen aan strikte overheidscontrole. Pacem in Terris, een door de communistische staat ondersteunde katholieke organisatie, was in 1971 opgericht om priesters in het gareel te houden. Tegen deze achtergrond raken Michal en Juraj in een machtsstrijd verwikkeld tussen kerk en staat. Blijven ze trouw aan hun idealen? Of zwichten ze voor de druk van de geheime politie?

Hoewel dit alles het opzet lijkt van een pulpthriller, is de beheerste aanpak van de Slovaakse regisseur Ivan Ostrochovský bijna hardcore arthouse. In indrukwekkende, contrastrijke zwart-witbeelden, gekoppeld aan een onderhuids schurende score, maakt hij voelbaar hoe alomtegenwoordig de controle van de geheime dienst was. Servants is in niets te vergelijken met Koza (2015), zijn regiedebuut over een bokser die noodgedwongen terugkeert naar de ring, op zoek naar geld voor de abortus van zijn vriendin. Hier geen lijfelijke klappen, de strijd wordt intern geleverd. Cinematograaf Juraj Chlpík gebruikt het rigide decor van het seminarie om een ijzige, bijna dystopische atmosfeer te scheppen, die versterkt wordt door het intimiderende trage verteltempo.

Ostrochovský moest alleszins niet ver zoeken om in de instituties van toen gelijkenissen te zien met de samenleving van vandaag. "We leven in een tijd waarin politici en de media onze samenleving langs alle mogelijke kanten intimideren en mensen in angst leven voor de toekomst", aldus de regisseur. "Ik zou blij zijn als het publiek wat moediger zou zijn na het bekijken van de film en zich niet meer laat leiden door angst."

In indrukwekkende, contrastrijke zwart-witbeelden, gekoppeld aan een onderhuids schurende score, maakt Ostrochovský voelbaar hoe alomtegenwoordig de controle van de geheime dienst was in voormalig Tsjechoslowakije.

Credits

regisseur: Ivan Ostrochovsky
componist: Miroslav Tóth, Cristian Lolea
producent: Ivan Ostrochovsky, Albert Malinovsky, Katarína Tomková
scenario: Rebecca Lenkiewicz, Marek Lescák, Ivan Ostrochovský
montage: Jan Danhel, Martin Malo, Maros Slapeta
fotografie: Juraj Chlpik
geluid: Michal Novinski

productiehuis: Punkchart films

Meer info

dialoog: Slovaaks
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Slowakije - Roemenië - Tsjechië - Ierland
jaar: 2020

Filmografie

IVAN OSTROCHOVSKY: Velvet Terrorists (2013), Goat (2015), Garda, Servants (2020).

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 4/3

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools