World soundtrack awards
Film Fest Gent - Robert de Wavrin, een Belgische etno-filmmaker
Gearchiveerd: Robert de Wavrin, een Belgische etno-filmmaker

Gearchiveerd
duur: 180 minuten
Native Cinema, Natuur

Classics

DOUBLE BILL: 'LE MARQUIS DE WAVRIN' + 'AU PAYS DU SCALP'

De Belgische documentaire filmmaker Robert de Wavrin is een absoluut vergeten figuur. Dankzij de documentaire en het onderzoekswerk van Grace Winter is zijn werk opnieuw zichtbaar. Markies de Wavrin verliet België onder gewelddadige omstandigheden en trok naar Zuid-Amerika. Daar ontdekte hij tussen 1913 en 1936 verschillende bevolkingsgroepen die tot dan toe nog nooit waren gefilmd. Hij keerde terug met opnamen die zonder taboe zijn gemaakt. Als je de beelden vandaag bekijkt, kan je alleen maar besluiten dat ze even kostbaar als opzienbarend zijn.

In deze double bill krijg je de documentaire 'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle' over de markies te zien en één van zijn films, 'Au pays du scalp' in een door de CINEMATEK van Brussel gerestaureerde versie.

'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle' is ook apart te zien op 18 oktober.

Synopsis 'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle'
Het portret van een etnograaf die een niet te vergeten hoofdstuk van de Belgische filmgeschiedenis geschreven heeft. Vanaf 1913 onderneemt de Belgische graaf en latere markies Robert de Wavrin in zijn eentje verschillende reizen naar indianenstammen in het Amazonegebied (Venezuela, Peru, ...). Zijn geschriften waren vergeten, zijn foto's onbekend en de films die hij er maakte deels geamputeerd. Dankzij filmarchivaris Grace Winter en Luc Plantier wordt hij nu aan de vergetelheid onttrokken. In 'Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle' recreëren ze het leven van deze excentrieke edelman die niet zozeer in het (precolumbiaanse) verleden geïnteresseerd was, wel in hoe de indianen leefden toen hij ze bezocht. Het regisseursduo toont 's mans schitterende foto's in al hun glorie, blaast het stof van diens documentaires en als klap op de vuurpijl reconstrueren ze een verloren gewaande film. (C.V.)

Synopsis 'Au pays du scalp'
Het hoofd van een gedode tegenstander krimpen tot ongeveer de grootte van een vuist: het is geen verzinsel van horrorregisseurs (of Hergé) maar een overwinningsritueel, 'tsantsa' genoemd, dat in zwang was bij Zuid-Amerikaanse indianenstammen zoals de Shuar. Het ritueel is de opvallendste scène in 'Au pays du scalp', de documentaire uit 1930 van de Belgische edelman en etnograaf Robert de Wavrin, aan wie net een documentaire gewijd is ('Le Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle'). Na een paar lowbudgetfilms, kreeg de Wavrin ditmaal hulp van enkele grote namen: regisseur Alberto Cavalcanti deed dienst als monteur terwijl Maurice Jaubert, componist van Jean Vigo en Marcel Carné, de muziek schreef. Ondanks de door de producenten opgelegde spectaculaire titel was de Wavrin vooral geïnteresseerd in het daagse leven van indianen dat hij met veel empathie filmde, zonder hang naar exotiek. (C.V.)

Credits

Meer info

dialoog: Frans, Engels
ondertitels: Eng ond.

Technical Specs

formaat: DCP
Online communicatie door Lavagraphics