World soundtrack awards
Film Fest Gent - Problemski Hotel
Gearchiveerd: Problemski Hotel (2015)

regisseur: Manu Riche

Met: Hayder Helo, Lydia Indjova, Gökhan Girginol, Evgenia Brendes, Marijke Pinoy, e.a.

Gearchiveerd
duur: 110 minuten
Fort Europe , Belgian Cinema Today , Drama, Komedie

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Problemski Hotel

De bekroonde documentairemaker Manu Riche ('Tempo of a Restless Soul') maakt met de verfilming van de bestseller 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het open tot een rauwe film over de hedendaagse condition humaine. Centraal staat de vluchteling Bipul, wiens afkomst voor iedereen een mysterie is, ook voor hemzelf. Als hij op een dag Lidia ziet binnenwandelen in het Problemski Hotel, ziet hij zijn toekomst al een pak rooskleuriger in. Koos Felix Van Groeningen met die andere succesvolle Verhulstverfilming 'De Helaasheid der Dingen' voor een - naar Vlaamse normen - sterrencast, dan opteert Riche voor een mix van bekend en onbekend talent. Naast bijrollen van gevestigde waarden Marijke Pinoy en Josse De Pauw, zijn de hoofdrollen weggelegd voor Anne Teresa De Keersmaeker-danser Tarek Halaby en de Vlaams-Kazachstaanse Evgenia Brendes. (A.I.)

FORT EUROPE - BENEFIET VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN
Bij het samenstellen van het filmprogramma viel op dat nogal wat films direct of indirect verwijzen naar de problematiek van vluchtelingen en asielzoekers, het Europees beleid en het protest ertegen, de politiek van de strenge bezuiniging en onderwerping, de tegengestelde reacties van onverdraagzaamheid en solidariteit, het klimaat van angst en terreur. Vandaar dit door de actualiteit van de vluchtelingencrisis en migratiestromen gedicteerd eenmalig parcours dat toont op welke diverse manieren filmmakers reageren op wat onze vertrouwde wereld overhoop haalt en onze denkbeelden doet wankelen. In het kader van het parcours Fort Europe vindt er een benefiet plaats in Vooruit op 16 oktober om 20:30. Na de première van 'Problemski Hotel' gaan o.a. regisseur Manu Riche, schrijver Dimitri Verhulst, acteur Hayder Helo en Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in gesprek met Phara de Aguirre. Tickets kosten €15 en de opbrengst gaat integraal naar de vzw Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Credits

regisseur: Manu Riche
producent: Emmy Oost
scenario: Steve Hawes & Manu Riche based on the book 'Problemski Hotel' by Dimitri Verhulst
montage: Michèle Hubinon
fotografie: Renaat Lambeets
geluid: Ranko Paukovic

Meer info

dialoog: Engels, Russisch, Arabisch
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: België
jaar: 2015

Filmografie

MANU RICHE (1964): Baudouin I (2001), Tempo of a Restless Soul (2009), Can a Man Change the City (2010), Snake Dance (2012), Problemski Hotel (2015).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics