World soundtrack awards
Parkland
Gearchiveerd: Parkland (2013)

regisseur: Peter Landesman

componist: James Newton Howard
Met: Zac Efron (Jim Carrico), Tom Welling (Roy Kellerman), James Badge Dale (Robert Edward Lee Oswald, Jr.), Jackie Earle Haley (Father Oscar Huber), Mark Duplass, Paul Giamatti (Abraham Zapruder), Ron Livingston (James Hosty), Marcia Gay Harden (Doris Nelson), Colin Hanks (Dr. Malcom Perry), Billy Bob Thornton (Forrest Sorrels), e.a.

Gearchiveerd
duur: 93 minuten
American Paranoia , Historisch, Drama

Gala Premières en speciale evenementen

Wat valt er vijftig jaar na dato nog te zeggen over de moord op president John F. Kennedy? Veel, zo blijkt uit 'Parkland', een boeiende procedurethriller over de historische moordaanslag die op 22 november 1963 de hele wereld schokte. Debuterend regisseur Peter Landesman en producent Tom Hanks laten de complottheorieën en speculaties rond de moord wijselijk achterwege. 'Parkland' is gebaseerd op het Vincent Bugliosi's felbejubelde boek Four Days in November en bekijkt de chaotische gebeurtenissen van die fatale dag in Dallas vanuit de ogen van de omstanders, de medische staf en de geheim agenten die er vanop de eerste rij getuige van waren hoe Kennedy bezweek aan zijn verwondingen in het Parklandziekenhuis. Hiervoor verzamelde Landesman een topcast. Zac Efron speelt de jonge chirurg Jim Carrico, die tevergeefs het leven van de president probeert te redden; Billy Bob Thornton is de baas van het Dallas Secret Service, die samen met het FBI verantwoordelijk werd geacht voor "the biggest fuck-up in the history of federal law enforcement." James Badge Dale kruipt in de huid van Robert, de door schaamte en verdriet getekende broer van moordenaar Lee Harvey Oswald en Jacki Weaver in die van Oswalds manische moeder. Verder krijgt ook de onwetende cameraman Abraham Zapruder (Paul Giamatti) een sleutelrol. Hij is de man die per toeval een van de meest bekeken en onderzochte beelden in de geschiedenis heeft geschoten en het beruchte 8mm-filmpje voor 50.000 dollar verkocht aan Life Magazine.

Op woensdag 9 oktober (14u30, Kinepolis Gent), herbekijk je de moord op John F. Kennedy vanuit de ogen van Peter Landesman in 'Parkland', gevolgd door een debat rond de huidige paranoïa in Amerika. Dit panelgesprek met Flip De Mey (auteur van het boek 'Cold Case Kennedy'), Björn Soenens (journalist VRT), Koen Vidal (journalist De Morgen), Steven De Foer (journalist De Standaard) en moderator Patrick Duynslaegher kadert binnen het parcours American Paranoia. Je ticket voor dit panelgesprek is inbegrepen in het filmticket van 9/10, 14u30

Credits

regisseur: Peter Landesman
componist: James Newton Howard
producent: Nigel Sinclair
scenario: Peter Landesman
montage: Leo Trombetta
fotografie: Barry Ackroyd

productiehuis: The American Film Company

Meer info

ondertitels: Geen ond.
land: Verenigde Staten van Amerika
jaar: 2013

Filmografie

PETER LANDESMAN: Parkland (2013)

Technical Specs

formaat: DCP
Online communicatie door Lavagraphics