World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Our Little Sister
Gearchiveerd: Our Little Sister - Umimachi Diary (2015)

regisseur: Hirokazu Kore-eda

componist: Yôko Kanno
Met: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho, e.a.

Gearchiveerd
duur: 128 minuten
Plus-Parcours , Drama, Coming-of-age

Officiële Selectie - In Competitie

Je zou niet meteen verwachten dat de nieuwste film van Hirokazu Koreeda een bewerking is van een stripverhaal, 'Umimachi Diary' van Yoshida Akimi. Koreeda puurde er een tedere, gevoelige, broze en zachtjes weemoedige film uit. Alle kwaliteiten die je van de regisseur van 'Nobody Knows' (2004) en 'Like Father, Like Son (2013) mag verwachten, zijn dus op het appel in deze zeer mooie, innemende film. Drie zussen, twintigers, vernemen op de uitvaart van hun vader dat ze nog een halfzus hebben en snel besluiten ze het 13-jarig meisje in hun midden op te nemen. Ze tronen haar mee van het platteland, waar de begrafenis plaats had, naar het familiehuis in de stad Kamakura. Wat natuurlijk een aantal spanningen veroorzaakt en ook het onverwerkt verleden boven water doet komen, zoals de relatie met de moeder van de drie oudste kinderen die haar gezin in de steek liet. Wees gerust: het gaat hier niet om loodzware jeugdtrauma's. Het is er Koreeda vooral om te doen de mysteries van familiebanden te verkennen. Sachi, Yoshino, Chika en Suzu mogen dan nog een leven buitenshuis hebben (de een werkt in een ziekenhuis, een tweede zus werkt voor een bank, een derde in een winkel van sportzaken, de jongste loopt nog middelbare school), toch gaat Koreeda's aandacht bijna voluit naar de tijd die ze samen doorbrengen en hoe ze voor elkaar zorg dragen. Ondanks de tegenvallers van het bestaan, genieten ze van het leven en van elkaars gezelschap. Iets wat ze overigens met de toeschouwer delen. Altijd heerst in het huis een opgewekte en vredige sfeer. Het enige wat de broze harmonie een beetje bedreigt, is het vooruitzicht dat één van de zussen alleen zou gaan wonen. Als geen ander weet Koreeda te vatten wat deze zussen aan elkaar bindt, niet zozeer door wat ze elkaar vertellen, als door wat hun blikken en gebaren onthul- len. 'Our Little Sister' dankt zijn charme niet alleen aan de subtiliteit van de regisseur maar ook aan de prachtige vier actrices in wiens gezelschap het bijzonder aangenaam vertoeven is: Ayase Haruka, Nagasawa Masami, Kaho en Hirose Suzu.

ALL IN THE FAMILY

Naast de tegenstelling tussen traditie en moderniteit zijn familiebanden een tweede groot thema in de Japanse cinema. In weinig nationale cinematografieën worden familiale kwesties zo lichtvoetig, elegant en sereen in beeld gezet. Koreeda bouwt wat dit betreft voort op een lange traditie, met als grootste voorbeeld Ozu Yasujiro (1903-1963) die zich specialiseerde in hedendaagse familietaferelen en hierbij een minimalistische filmesthetiek hanteerde die alleen in Robert Bresson en Carl Theodor Dreyer zijn gelijke vond. (P.D.)

Credits

regisseur: Hirokazu Kore-eda
componist: Yôko Kanno
producent: Kaoru Matsuzaki
scenario: Hirokazu Koreeda, based on the manga by Akimi Yoshida
montage: Hirokazu Koreeda
fotografie: Mikiya Takimoto
geluid: Tsurumaki Yutaka

productiehuis: Toho company

Meer info

dialoog: Japans
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Japan
jaar: 2015

Officiële site

Filmografie

HIROKAZU KOREEDA (1962): Nonfix (1989, TV series documentary), However... (1991), Lessons from a Calf (1991), Kare no inai hachigatsu ga (1994), Maborosi (1995), Without Memory (1996, documentary), After Life (1998), Distance (2001), Nobody Knows (2004), Hana (2006), Still Walking (2008), Daijôbu de aruyô ni: Cocco owaranai tabi (2008, documentary), Air Doll (2009), Ayashiki bungô kaidan (2010, TV series), I Wish (2011), Going my Home (2012, TV mini-series, director of 5 episodes), The Message from Fukushima (2012, documentary short), Like Father, Like Son (2013), Our Little Sister (2015).

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:1,85
FPS: 24

Andere festival films van regisseur Hirokazu Kore-eda

2018:Shoplifters
2013:Like Father, Like Son
2004:Nobody Knows

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools