World soundtrack awards
One Floor Below
Gearchiveerd: One Floor Below - Un etaj mai jos (2015)

regisseur: Radu Muntean

componist: Electric Brother
Met: Ionut Bora, Liviu Cheloiu, Calin Chirila, e.a.

Gearchiveerd
duur: 93 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - One Floor Below

Op een subtiele, onnadrukkelijke wijze dramatiseert de Roemeense regisseur Radu Muntean de morele crisis van een man die tijdens het uitlaten van zijn hond mogelijk de moord heeft gehoord op een onderbuur. Het slachtoffer zou gedood zijn door haar minnaar, Vali, die evenzeer in het huizenblok woont en nu van Patrascu (Teodor Corban) probeert te weten te komen wat hij precies van plan is. De tweestrijd waar Patrascu mee geconfronteerd wordt -al dan niet de politie inlichten over wat hij als getuige gehoord maar niet gezien heeft - doet denken aan de ethische kwesties die de Poolse regisseur Kies ́lowski aansneed in zijn 'Dekalog' (1989). Maar 'One Floor Below' is ook typerend voor de capaciteit van de Roemeense cinema om via eenvoudige verhalen en dilemma's de Roemeense samenleving kritisch onder de loep te nemen, zonder dat je het gevoel hebt een zedenlesje ingelepeld te krijgen. Zelfs zonder te weten dat het script op een fait divers is geïnspireerd, voelen we dat vele situaties uit het leven gegrepen zijn. Met quasi documentaire precisie en een groot gevoel voor het revelerende detail beschrijft Muntean de economische en maatschappelijke realiteit van het dagelijkse leven in Boekarest: de geïnstitutionaliseerde corruptie; de verwestering die tot sterkere materiële dromen en verlangens leidt; het wegvallen van sociale contacten en de opmars van een virtuele realiteit. De film bestaat bijna uitsluitend uit lange roerloze shots waarin de misdaad waar het allemaal om begonnen is volledig buiten beeld blijft. 'One Floor Below' is een stille, behoedzame film die voorzichtig te werk gaat zonder dat de scènes je meteen bij het nekvel grijpen, maar die langzaam aan kracht wint en een veel sterkere indruk nalaat dan je tijdens de visie zou vermoeden.

ROEMEENSE NOUVELLE VAGUE

Alhoewel hij tot nog toe minder bekend is dan zijn collega' s Corneliu Porumboiu (wiens jongste film 'Treasure', net als 'One Floor Below' dit jaar in première ging in de Un Certain Regard sectie in Cannes) en Gouden Palm winnaar Cristian Mungiu ('4 Months, 3 Weeks and 2 Days') draait Radu Muntean (1971) ook al een paar jaren mee in de zogeheten Roemeense Nouvelle Vague. De bekendste van zijn zes films tot hier toe is het ook voor Cannes geselecteerde 'Tuesday, After Christmas' (2010), een meeslepend en intens overspeldrama dat uitsluitend gefilmd is in plans-séquences. (P.D.)

Credits

regisseur: Radu Muntean
componist: Electric Brother
producent: Dragos Vilcu
scenario: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Razvan Radulescu
montage: Alexandru Radu
fotografie: Tudor Lucaciu
geluid: Andre Rigaut

productiehuis: Multi Media Est

Meer info

dialoog: Roemeens
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Roemenië - Frankrijk - Zweden - Duitsland
jaar: 2015

Filmografie

RADU MUNTEAN (1971): The Rage (2002), The Paper Will Be Blue (2006), Summer Holiday (2008), Tuesday, After Christmas (2010), Vorbitor (2011), One Floor Below (2015).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35
FPS: 24

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Lavagraphics