World soundtrack awards
Omar
Gearchiveerd: Omar (2013)

regisseur: Hany Abu-Assad

Met: Adam Bakri (Omar), Samer Bisharat (Amjad), Rohl Ayadi (Hussam), Essam Abu Aabed (Omar's Baas), Foad Abed-Eihadi (Soldaat), Wafaa Aon (Omar's Moeder), Majd Bitar (Tarek's Vriend), Jehad Abu Assal (Omar's Vader), e.a.

Gearchiveerd
duur: 96 minuten
Explorezone , Drama, Oorlog

Gala Premières en speciale evenementen

Omar is het gewend om fluitende kogels te vermijden terwijl hij over de scheidingsmuur klimt om bij zijn geliefde Nadia te kunnen zijn. Aan de ene kant van de muur is hij een gevoelige jonge bakker, aan de andere kant een verzetsstrijder die voor moeilijke en levensbepalende keuzes komt te staan. In bezet Palestina bestaat geen eenvoudige liefde en geen eenvoudige oorlog. Wie vriend is en wie vijand hangt af van de omstandigheden. Alweer een film over het conflict tussen Israël en Palestina, denkt u? Ja. Maar dit is er wel een van Hany Abu-Assad, die in 2005 al bewees wat voor een uitzonderlijk begaafd verteller hij is met 'Paradise Now', een film over twee Palestijnse jongens die zich op een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden. Geen idee of hij ook dit keer genomineerd wordt voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film én een Golden Globe zal kunnen binnenrijven, maar één ding is zeker: dat Abu-Assad met deze volledig in Palestina gedraaide en met Palestijns geld gefinancierde liefdesromance wederom in grote vorm verkeert. In de beste traditie van de politieke thrillers van filmmakers als Sydney Pollack gaat zijn aandacht in de eerste plaats naar de mensen en de keuzes die ze maken. Verwacht dus geen zwart-wit politiek pamflet, maar wel een volgens de Amerikaanse pers "multi-layered, touching and wonderfully complex film." De jury van het voorbije Filmfestival van Cannes kende Abu-Assad - geboren in Nazareth maar in 1980 naar Nederland gevlucht - dan ook terecht de speciale juryprijs van de Un Certain Regard-sectie toe.

Credits

regisseur: Hany Abu-Assad
producent: David Gerson
montage: Martin Brinkler & Eyas Salman
fotografie: Ehab Assal
geluid: Christian Conrad

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
land: Palestina
jaar: 2013

Filmografie

HANY ABU-ASSAD (1961): Het 14e Kippetje (1998), Nazareth 2000 (2001, documentary), Rana's Wedding (2002), Ford Transit (2003, documentary), Paradise Now (2005), Stories on Human Rights (2008, segment "A Boy, a Wall and a Donkey"), Do Not Forget me Istanbul (2011), The Courier (2012), Omar (2013)

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP
kader: 1:2,35
Online communicatie door Lavagraphics