VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Gearchiveerd: Nozinja / Hiele

Gearchiveerd
duur: 120 minuten

Film Fest Gent in Vooruit

Vorig jaar nog liet de Zuid-Afrikaanse Nozinja de Balzaal van Vooruit daveren met zijn razendsnelle mitrailleurbeats en uitzinnige dansers. In oktober komt hij terug met een speciale audiovisuele show voor Film Fest & Vooruit.

UITVINDER VAN SHANGAAN ELECTRO
Voor 2010, toen het Londense Honest Johns label de dubbel LP Shangaan Electro uitbracht, hadden nog maar weinigen buiten Limpopo gehoord van het genre, noch van acts als Tshetsa Boys, Vana Vasesi en Mancinelani. Gebaseerd op Zuid-Afrikaanse traditionele Shangaan melodieën gespeeld op synthesizer, maar dan met Kwaito House, Tsonga Disco en nineties rave invloeden en gebracht aan een halsbrekende snelheden van 190 beats per minute. Een compleet uniek retro-futuristisch geluid, dat stilistisch gezien nog meest van al op een Afrikaanse versie van Chicago footwork lijkt.
De centrale figuur van de Shangaan Electro scène is Nozinja (echte naam Richard Mthethwa), muzikant, producer en zonder twijfel uitvinder van het Shangaan Electro geluid. Na het verschijnen van de verzamel LP verschenen verschillende remixen door electronica producers zoals Rashad & Spinn, Theo Parrish, Hype Williams, Ricardo Villalobos, Caribou. Deze lente verscheen zijn debuut 'Nozinja Lodge' op het gevierde Britse Warp label. Daarop zet hij de lijn door van opzwepende marimba beats en hyperkinetische tempo's. Tijdens Film Fest zal Nozinja naast de gebruikelijke dansers ook spelen met nieuwe visuals gemaakt door video/internetkunstenares LaTurbo Avedon, die ook hun meest recente videoclip 'Baby Do U Feel Me' regisseerde. LaTurbo Avedon is de avatar van een verder anonieme kunstenares die voornamelijk via social media haar digitale kunst verspreid. Haar werk is geïnspireerd op de esthetiek van Second Life, dat ze met 3D software herwerkt. Naast tentoonstellen via digitale platformen nam ze ook deel aan Transmediale (Berlin), CICA Museum (Gimpo), Transfer Gallery (New York City), Jean Albano Gallery (Chicago) en Galeries Lafayette (Paris).

• "'Nozinja Lodge' is joyous, colorful dance music from one of electronic scene's most eccentric and promising personalities" - Resident Advisor
• "The best I heard in a long time; It's how music should be!" - Karin Dreijer (The Knife)


HIELE

De avond wordt geopend door het Antwerpse electronica wonderkind Hiele die, net als Nozinja, een set brengt met speciaal voor deze avond gemaakte visuals. Zijn 'Essential Oils' LP op het fantastische Ekster label van 2014 sprong van ambient naar IDM naar 808 jack naar footwork en was één van de meest frisse en verrassende platen van het jaar.

•"'Essential Oils' bedwelmt, betovert en intrigeert" - Humo

Voor Film Fest Gent koos Roman Hiele ervoor samen te werken met Belgische video/performance kunstenaar Frederik Gruyaert, die sinds 2014 in Polen werkt en verblijft. Hun project 'Poolse Boom' wordt door henzelf omschreven als een zoektocht naar de connectie tussen landschap en narratief. Of: pseudo-Poolse melancholiek vindt de Vlaamse dansvloer.

Credits

Meer info

Technical Specs

formaat: CONCERT
Online communicatie door Lavagraphics