World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Öndög
Gearchiveerd: Öndög (2019)

regisseur: Wang Quan'an

Met: Dulamjav Enkhtaivan, Norovsambuu Batmunkh, e.a.

Gearchiveerd
duur: 100 minuten
Romantisch, Native Cinema

Officiële Selectie - In Competitie

Dertien jaar geleden won Wang Quan'an op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor het in Binnen-Mongolië gesitueerde 'Tuya's Marriage'. Voor veel regisseurs opent zo'n prijs een deur, maar Wang is achteraf wat in de vergetelheid gesukkeld, in de schaduw van een pak andere Chinese regisseurs. Misschien daarom dat hij het roer omgooit en na drie Chinese films met 'Öndög' terugkeert naar de plek waar hij zijn grootste succes behaald heeft. Meer zelfs, hoewel de film zich afspeelt in Binnen-Mongolië, een autonome regio in China, is 'Öndög' een productie van China's buurland Mongolië, een schijnbaar klein, maar niet onbelangrijk detail.

'Öndög' is Mongools voor ei en dat is niet zo verrassend als je weet dat de film handelt over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Aan het begin heerst de dood. Het lichaam van een overleden vrouw wordt in de ijzige, door de zon uitgedroogde graslanden aangetroffen. Aanvankelijk lijkt de focus te liggen op de jonge politieman, nog nat achter de oren, die de opdracht krijgt om het lichaam te bewaken. Ondanks dit begin is 'Öndög' geen misdaaddrama, want langzaam verschuift het zwaartepunt naar een herderin die de diender de eerste nacht gezelschap houdt. Ze is een onafhankelijke vrouw - een ronduit hilarische kameel is haar belangrijkste gezel - die geen raad nodig heeft om haar kudde te hoeden, laat staan dat ze oor heeft naar de opmerkingen van een collega-herder dat ze zich dringend een man moet zoeken. Opvallend: de hoofdpersonages in 'Öndög' blijven naamloos in hun zoektocht naar intimiteit en genegenheid. Alhoewel, misschien heeft het ultieme hoofdpersonage toch een naam: Binnen-Mongolië. Vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

Hij filmt het groots en majestueus, de mensen zijn soms slechts stipjes op een kleurrijk doek. Want het is opvallend welke kleuren de lucht allemaal aanneemt naar gelang de positie van de zon. Ondanks het soms dreigende karakter van de wijd-uitgestrekte vlaktes, biedt het landschap zijn bewoners ook een vorm van bescherming. Wat ze niet of te weinig bij elkaar kunnen krijgen, vinden ze in de natuur: geborgenheid.

Plus Parcours: de voorstelling van 15 oktober wordt ingeleid door Roel Van Bambost. Bovendien krijg je na de voorstelling ook een koffie van illy en een gebakje in de VIP-tent op vertoon van je Plus Parcours-ticket.

"Opvallend: de hoofdpersonages in 'Öndög' blijven naamloos in hun zoektocht naar intimiteit en genegenheid. Alhoewel, misschien heeft het ultieme hoofdpersonage toch een naam: Binnen-Mongolië."

Credits

regisseur: Wang Quan'an
producent: Wang Quan'an
scenario: Wang Quan'an
montage: Yang Wenjian
fotografie: Aymerick Pilarski
geluid: Wang Changrui

productiehuis: New Theatre Union

Meer info

dialoog: Mongools
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Mongolië - China
jaar: 2019

Filmografie

WANG QUAN'AN (1965): Lunar Eclipse (1999), The Story of Ermei (2004), Tuya's Marriage (2006), Weaving Girl (2009), Apart Together (2010), White Deer Plain (2011), Öndög (2019).

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Wang Quan'an

2009:Lunar Eclipse
2009:The Story of Ermei
2009:Tuya's marriage
2009:Weaving Girl

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools