World soundtrack awards
N: The Madness of Reason
Gearchiveerd: N: The Madness of Reason - N: The Madness of Reason (2014)

regisseur: Peter Krüger

componist: Walter Hus
Met: Michael Lonsdale (stem), Fatoumata Diawara (zang), Hamadoun Kassogué, Wendyam Sawadogo, Vieux Farka Touré, e.a.

Gearchiveerd
duur: 102 minuten
Belgian Cinema Today , Docs , Documentaire

Officiële Selectie - Global Cinema

Midden vorige eeuw ruilde de Fransman Raymond Borremans het Europese continent in voor de Ivoorkust om er als avonturier, muzikant en entomoloog de allereerste encyclopedie van een nieuwe wereld samen te stellen. Hij vond er een nieuwe thuis, en droomde van eeuwige roem. Helaas overleed hij toen hij aan de letter N aanbeland was. Dit experimentele filmessay trekt in het spoor van Borremans' rusteloze geest, en creëert een poëtische, audiovisuele dialoog tussen zijn eigen reflecties en het glorieuze verleden van West-Afrika. De kijker krijgt gaandeweg meer inzicht in de reden en de waanzin die aan de basis lagen van Borremans' monumentale project. "Het leven van Raymond Borremans is tegelijk fascinerend en mysterieus", verklaart regisseur Peter Krüger, die absoluut niet de intentie had om een biopic te maken. "Via het leven van dit ongewone personage wilde ik een zekere geestesgesteldheid analyseren; een manier van denken en gedragen die representatief is voor de Westerse idealen". (A.I.)

Er is ook een CD beschikbaar met de filmmuziek
In 'N THE MADNESS OF REASON' speelt muziek een bijzondere rol. Walter Hus componeerde de muziek voor de automatische instrumenten van zijn Decap-orgels en werkte voor de zang samen met Fatoumata Diawara, de bekende Afrikaanse zangeres die momenteel op de internationale podia furore maakt. In het verleden hebben componist Walter Hus en regisseur Peter Krüger reeds vaker samen gewerkt : zo schreef Walter Hus de muziek voor de documentaire 'Antwerpen Centraal'. Met 'N' wordt de samenwerking op een unieke en vernieuwende manier verder gezet.

Credits

regisseur: Peter Krüger
componist: Walter Hus
producent: Peter Krüger
scenario: Ben Okri (text), Peter Krüger
montage: Nico Leunen
fotografie: Rimvydas Leipus
geluid: Alex Booy & Huybert Boon

productiehuis: Inti Films

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: België - Nederland - Duitsland
jaar: 2014

Officiële site

Filmografie

PETER KRÜGER (1964): Nazareth (1997), Roberte's dans (1998), Poets of Mongolia (1999), The Eclipse of Sint-Gillis (2001), Les thermes de Karlovy Vary, Tchéquie (2003), De vreemde man (2003, Short), Le monastère de Benediktbeuern, Bavière, Allemagne (2004, TV Series), Antwerpen Centraal (2011), N: The Madness of Reason (2014)

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Peter Krüger

2003:Vreemde man, de
Online communicatie door Lavagraphics