World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Martin Eden
Gearchiveerd: Martin Eden (2019)

regisseur: Pietro Marcello

componist: Sacha Ricci, Marco Messina
Met: Luca Marinelli, Carlo Cecchi, Jessica Cressy, e.a.

Gearchiveerd
duur: 125 minuten
Drama, Politiek

Officiële Selectie - In Competitie

Martin Eden, een zeeman uit Boston die amper school gelopen heeft, valt voor de charmes van Ruth Morse, een vrouw uit de betere burgerij. Om met haar te kunnen trouwen, moet hij minstens geld en aanzien verwerven en dat probeert hij via de literatuur, al botst hij ook daar snel op een muur van onbegrip. Dat is de plot van 'Martin Eden', een deels autobiografische roman uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London, wiens werk al vaak verfilmd is ('The Call of the Wild', 'White Fang'). Ook 'Martin Eden' is al herhaaldelijk naar het witte doek vertaald (zowel in de VS met Glenn Ford in de titelrol als in de USSR) en er bestaat zowel een Franse televisiefilm als een Italiaanse serie van.

Maar geloof ons vrij, deze nieuwe adaptatie zal de vorige allemaal in de schaduw stellen, met dank aan regisseur Pietro Marcello, de Italiaanse documentairemaker die met 'Bella e perduta' vier jaar geleden succesvol de overstap naar de fictiefilm maakte. Hij heeft de actie naar Napels verplaatst, maar laat het exacte tijdstip in het midden (de technologie herinnert aan de fifties, terwijl de kleding afwisselend de jaren '30 en '70 oproept). Maar Marcello blijft trouw aan de thema's die London in de roman heeft gelegd: twijfels en vragen over het creatieproces, een aanval op klassentegenstellingen en de hypocrisie die daarmee samenhangt, en de ontgoocheling over politieke ideologieën. London geloofde rotsvast in het socialisme, maar in 'Martin Eden' plaatst hij zelfs bij dat gedachtengoed vraagtekens.

Marcello giet het in een eigenzinnige visuele vorm, beïnvloed door zowel de Nouvelle Vague, de Amerikaanse independent cinema van een halve eeuw geleden als klassieke Italiaanse cinema. Bovendien schuift hij bij momenten documentaire-beelden tussen de fictie zonder dat dit stoort. De grootste troefkaart die Marcello op tafel legt is de casting van Luca Marinelli als Martin Eden. Indiewire omschrijft Marinelli heel mooi als een ruwere versie van Jake Gyllenhaal, inclusief een zwaardere stem. Hij zuigt de aandacht naar zich toe als de meest verbitterde held die uit Londons pen gekropen is en de strijd tegen individualisme symboliseert. Het is een carrièrebepalende vertolking van een man van wie we nog veel moois zullen te zien krijgen.

"Marcello giet 'Martin Eden' in een eigenzinnige visuele vorm, beïnvloed door zowel de Nouvelle Vague, de Amerikaanse independent cinema van een halve eeuw geleden als klassieke Italiaanse cinema."

Credits

regisseur: Pietro Marcello
componist: Sacha Ricci, Marco Messina
producent: Michael Weber, Thomas Ordonneau, Beppe Caschetto, Viola Fügen, Pietro Marcello
scenario: Maurizio Braucci, Pietro Marcello
montage: Fabrizio Federico, Aline Hervé
fotografie: Alessandro Abate, Francesco Di Giacomo

productiehuis: Avventurosa

Meer info

dialoog: Italiaans
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Italië - Frankrijk - Duitsland
jaar: 2019

Filmografie

PIETRO MARCELLO: Il cantiere (2004, short), The Hovel (2005, short), Crossing the Line (2007), The Mouth of the Wolf (2009), Napoli 24 (2010, segment), The Silence of Pelesjan (2011), Marco Bellocchio, Venezia 2011 (2011, short), Venice 70: Future Reloaded (2013), 9x10 novanta (2014, segment), Lost and Beautiful (2015), Ossessione (2016, short), Martin Eden (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,66
Online communicatie door Wisefools