World soundtrack awards
 
Little Joe
Gearchiveerd: Little Joe (2019)

regisseur: Jessica Hausner

Met: Emily Beecham, Leanne Best, Ben Whishaw, e.a.

Gearchiveerd
duur: 100 minuten
Thriller, Sciencefiction

Officiële Selectie - In Competitie

Wie Jessica Hausner niet meteen kan plaatsen in de filmwereld, mag haar gerust met Jacques Tati vergelijken. Net als de Franse meester achter 'Les vacances de Monsieur Hulot' vertelt ze verhalen over eenzame zielen die zich onbegrepen voelen en de wereld om zich heen maar moeilijk kunnen vatten. Met haar zesde speelfilm (na 'Lovely Rita', 'Hotel', 'Toast', 'Lourdes' en 'Amour Fou') gaat de Oostenrijkse regisseur, de dochter van een schilder, voor het eerst resoluut de scifi-toer op. Meer nog: haar Engelstalige debuut 'Little Joe' put uit de traditie van horrorklassiekers als 'Frankenstein' en 'Little shop of horrors'. Films waarin de mens de natuur manipuleert met verstrekkende gevolgen.

Al wordt de horror in 'Little Joe' meer gesuggereerd dan getoond, via klinische beelden en dreigende muziek. Een rode bloem en de gescheiden moeder Alice, die in opdracht van een bedrijf werkt dat nieuwe plantensoorten ontwikkelt, vormen het onderwerp van de film. De bloem die Alice op een dag maakt, is niet alleen bijzonder vanwege diens fallusachtige schoonheid, maar vooral vanwege de therapeutische kwaliteiten. Al wie de bloem ruikt, zal gelukkiger door het leven gaan. Tenminste, zolang de plant dagelijks wordt gevoed en aandacht krijgt. Alice geeft haar creatie de naam Little Joe, naar haar zoon Joe, en neemt een exemplaar mee naar huis. Maar algauw gedraagt niemand zich nog als zichzelf. Eerst de hond van haar collega, daarna de collega zelf en vervolgens haar zoon: allemaal raken ze in de ban van de bloem.

"Een 'Invasion of the Body Snatchers' voor het antidepressiva-tijdperk," klonk het in Amerikaans vakblad Variety. De kijker wordt voortdurend met vragen opgezadeld over de ware intenties van de personages. Raken ze langzaam maar zeker geïnfecteerd door een virus dat Little Joe verspreidt, of zijn het juist depressieve mensen, die hun vermeende geluksroes aan de plant toekennen? Op die manier koppelt Hausner met 'Little Joe' thema's als identiteit, mentale gezondheid en moeder-kind-relaties aan gestileerde horror. Maar ze probeert de kijker vooral ook bewust te maken over de gevaren van genetische manipulatie. 'Little Joe' dong mee naar de Gouden Palm op het voorbije filmfestival van Cannes, waar Emily Beecham de acteerprijs wegkaapte voor haar vertolking als de paranoïde workaholic Alice.

"De kijker wordt voortdurend met vragen opgezadeld over de ware intenties van de personages. Raken ze langzaam maar zeker geïnfecteerd door een virus dat Little Joe verspreidt, of zijn het depressieve mensen?"

Credits

regisseur: Jessica Hausner
producent: Philippe Bober, Martin Gschlacht, Jessica Hausner, Bruno Wagner, Bertrand Faivre, Gerardine O'Flynn
scenario: Géraldine Bajard, Jessica Hausner
montage: Karina Ressler
fotografie: Martin Gschlacht
geluid: Erik Mischijew, Matz Müller

productiehuis: Coop99 Filmproduktion

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Oostenrijk - Verenigd Koninkrijk - Duitsland
jaar: 2019

Filmografie

JESSICA HAUSNER (1972): Flora (1995, Short), Inter-View (1999), Lovely Rita (2001), Hotel (2004), Toast (2006), Lourdes (2009), Amour fou (2014), Little Joe (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Jessica Hausner

2014:Amour Fou

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools