VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
L'inconnu du Lac
Gearchiveerd: L'inconnu du Lac - Stranger By The Lake (2013)

regisseur: Alain Guiraudie

Met: Pierre Deladonchamps (Franck), Christophe Paou (Michel), Patrick d'Assumçao (Henri), Jérôme Chappatte (Inspecteur Damroder), Mathieu Vervisch (Eric), Emmanuel Daumas (Philippe), François Labarthe (Pascal Ramière), e.a.

De autodidact Alain Guiraudie is een buitenbeentje in de Franse film. Hij staat bekend om zijn surreële, licht absurde cinema die sterk geworteld is in een regionale dorpsachtergrond. Met zijn nieuwste prent, de homo-erotische thriller 'L'inconnu du Lac', gooit hij het - na zijn veeleer komische uitstapjes - over een donkere boeg. De film ging op het jongste Filmfestival van Cannes in première en werd de sensatie van de Un Certain Regard-nevensectie. L'Inconnu Du Lac vindt integraal plaats in en rond een zomermeer op het Franse platteland - een paradijselijke oase waar homo's en nieuwsgierige mannen van alle soorten en maten naakt liggen te zonnebaden en stiekem afspreken in de nabijgelegen 'bosjes' voor anonieme seks. In deze afgezonderde biotoop ontmoeten we de knappe Franck, die zijn oog heeft laten vallen op Michel, een adonis met de allures van een jaren 70 pornoster, die echter reeds een engagement heeft met een andere man. Op een avond ziet Franck hoe Michel zijn geliefde met opzet verdrinkt. In plaats van de moord te melden wakkert het gebeuren enkel zijn erotische fixatie aan. Dit alles mondt uit in een deskundig opgebouwd en knap gefilmd thrillerdrama over liefde, lust en de gevaren van een zorgeloze levensstijl - dat qua toon en thematiek balanceert tussen François Ozons psychologisch drama 'Swimming Pool' en William Friedkin's homo-sm-thriller 'Cruising'. Guiraudie onderscheidt zich daarbij met zijn zorgvuldige, observerende aanpak: zelfs in de talloze hardcore seksscènes weet hij perfect de ambigue, claustrofobische sfeer te vatten waarvan de idyllische omgeving vergeven is. Hij kan bovendien bogen op een uitstekende cast van nieuwkomers, aangevoerd door Pierre Deladonschamps en Christophe Paou. "Guiraudie creates an ambiance of eerie atmospherics that is at once crisp and observant, and oddly dreamlike, or nightmarish." (Indiewire)

ROZE PALM

'L'Inconnu du Lac' rijfde in Cannes de Queer Palm (ofte: de Roze Palm) binnen, die sinds 2010 uitgereikt wordt aan een holebifilm die volgens de jury de beeldvorming van homoseksuelen in een positief daglicht stelt. Het is trouwens frappant hoeveel expliciete seks er tussen partners van hetzelfde geslacht te zien was op de voorbije Cannes editie. In Steven Soderbergh's 'Behind the Candelabra', een biopic over het leven van showpianist Liberace, bedrijven Hollywoodsterren Michael Douglas en Matt Damon de vleselijke liefde. En een van de felst besproken passages op het festival was die ene stomende, tien minuten durende lesbische seksscène in de competitiefilm 'La Vie d'Adele', de (terechte) Gouden Palmwinnaar.

Credits

regisseur: Alain Guiraudie
producent: Sylvie Pialat
scenario: Alain Guiraudie
montage: Jean-Christophe Hym
fotografie: Claire Mathon
geluid: Philippe Grivel & Nathalie Vidal

productiehuis: Les Films du Worso

Meer info

ondertitels: Eng ond.
land: Frankrijk
jaar: 2013

Filmografie

ALAIN GUIRAUDIE (1964): Les Héros sont Immortels (1990, short), Tout Droit jusqu'au Matin (1994, short), La Force des Choses (1998, short), Du Soleil pour les Gueux (2001), That old Dream that moves (2001), No Rest for the Brave (2003), Time has come (2005), On m'a volé mon Adolescence (2008, TV movie), The king of Escape (2009), L'Inconnu du Lac (2013)

Technical Specs

formaat: DCP
Online communicatie door Lavagraphics