World soundtrack awards
Leviathan
Gearchiveerd: Leviathan - Leviafan (2014)

regisseur: Andrey Zvyagintsev

componist: Philip Glass
Met: Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Aleksey Serebryakov, Roman Madyanov, Anna Ukolova, Kristina Pakarina, Aleksey Rozin, e.a.

Gearchiveerd
duur: 140 minuten
Drama

Officiële Selectie - In Competitie

Met 'Leviathan' brengt de grote regisseur Andrey Zvyagintsev een variatie in het hedendaagse Rusland van het Boek van Job. In zijn intussen bekende subliem plechtstatige stijl (overrompelende natuurbeelden, repetitieve score van Philip Glass die een liturgische extase bereikt) vertelt hij het verhaal van de schofterige kuiperijen van de lokale burgemeester in een klein kuststadje aan de Barentszzee ten noorden van Rusland en Noorwegen. Dit verwoest het leven van de protagonist Kolya, de garagist die met zijn jonge vrouw Lilya en zoon Roma uit een vorig huwelijk in dit onbarmhartig gebied een ogenschijnlijk idyllisch bestaan heeft opgebouwd. Met de hulp van een advocaat uit Moskou (een vroegere jeugdvriend) gaat Kolya in het verweer tegen de burgervader die hem zijn huis en zijn grond wil afnemen en die kennelijk iedereen in zijn binnenzak heeft, van plaatselijke politici tot magistraten en hypocriete orthodoxe kerkdienaars. Kolya heeft genoeg zorgen aan zijn kop om meerdere films mee te vullen, gelukkig rest hem nog de vodka waarvan genoeg geconsumeerd wordt om het jaarbudget van de recepties in het Kremlin te bekostigen. De monumentale zwaarmoedigheid van deze allegorie over de wanhopige strijd van de enkeling tegen een vernietigende (staats) macht, wordt geregeld onderbroken door een welkome scheut onverwachte humor, zoals de commentaren bij de politieke schietschijven tijdens een bezopen picknick. Hoe scherp de kritiek op het huidige Rusland (een totalitair triumviraat van staat, kerk en poen) ook geformuleerd is, de film dankt weerom zijn kracht aan Zvyagintsevs magnifieke mise-en scène; het creatief omgaan met ruimte en geluid; het dankbaar gebruik van ellipsen en schaduwzones in de vertelling om de scenariomechaniek wat te ontregelen; de intensiteit van de close-ups van een gelaat waarop de miserie en de ontgoocheling van een heel leven aangrijpend te lezen staat. (P.D.)

ZVYAGUINTSEV

'The Return' (2003), 'The Banishment' (2007), Elena (2011). En nu 'Leviathan'. We kennen weinig hedendaagse regisseurs die zo'n feilloos parcours hebben afgelegd en zonder enige uitschuiver vier magistrale films op rij hebben afgeleverd. Te beginnen met de Gouden Leeuw op de Mostra van Venetië voor zijn debuutfilm 'The Return', regende het prijzen voor Zvyagintsev op de internationale festivals (ook op Film Fest Gent waar 'Elena' drie jaar geleden de Grote Prijs voor de beste film won). 'Leviathan' won op het jongste festival van Cannes de Scenarioprijs, maar voor velen had dit epos van chantage, hebzucht, verraad en ressentiment de Gouden Palm mogen winnen.

Credits

regisseur: Andrey Zvyagintsev
componist: Philip Glass
producent: Alexander Rodnyansky
scenario: Oleg Negin & Andrey Zvyagintsev
montage: Anna Mass
fotografie: Mikhail Krichman
geluid: Andrey Dergachev

productiehuis: Non-Stop Productions

Meer info

dialoog: Russisch
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: Rusland
jaar: 2014

Filmografie

ANDREY ZVYAGINTSEV (1964): Chyornaya Komnata (2000, TV Series, director of 1 episode), The Return (2003), Izgnanie (2007), Apocrypha (2009, Short), Tayna (2011, Short), Elena (2011), Leviathan (2014)

Technical Specs

formaat: DCP
Online communicatie door Lavagraphics