VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent - L'étrange couleur des larmes de ton corps
Gearchiveerd: L'étrange couleur des larmes de ton corps - The Strange Colour Of Your Body's Tears (2013)

regisseur: Hélène Cattet, Bruno Forzani

Met: Klaus Tange (Dan Kristensen), Ursula Bedena, Joe Koener, Birgit Yew, Hans de Munter, Anna D'Annunzio, Jean-Michel Vovk, Manon Beuchot, Romain Roll, Lolita Oosterlynck, Delphine Brual, Sam Louwyck, Sylvia Camarda, e.a.

Gearchiveerd
duur: 102 minuten
Belgian Cinema Today , Sex is back , Thriller

Officiële Selectie - In Competitie

Vier jaar na hun fel gesmaakte langspeeldebuut 'Amer' kan het Brusselse regisserende koppel Hélène Cattet en Bruno Forzani met het hypergestileerde 'L'étrange Couleur des Larmes de ton Corps' opnieuw hun voorliefde voor Italiaanse giallo-thrillers uit de jaren 70 botvieren. Het mysterie begint met een dreigende close-up van een mes dat op sensuele wijze over de naakte huid van een vrouw glijdt. In het volgende shot treffen we Dan, die terugkeert naar Brussel van een zakenreis en bij aankomst in zijn appartement vaststelt dat zijn vrouw Edwige verdwenen is en dat de veiligheidsketting van het slot van binnenuit vast zit. Hij start zijn eigen onderzoek en om meer te weten te komen over de vreemde gebeurtenissen ondervraagt hij de andere huurders. De oudere buurvrouw op de zevende verdieping is gekleed in zwarte lingerie en fetisj boots, haar man is enige tijd voordien in een gat in het plafond verdwenen. Hoe verder Dan komt, hoe meer hij gekneld raakt in een extreme fantasiewereld. Net als bij 'Amer' is de plot van dit Kafkaiaans huiversprookje ondergeschikt aan de atmosfeer. Het is veeleer een inventieve collage van brokjes nachtmerrie, erotiek, fetisjisme en horror. Het resultaat is interessant als hommage én als stijlexperiment. Cattet en Forzani - die met 'Amer' verscheidene prijzen in de wacht sleepten - bestoken de zintuigen met extreme close-ups, felle kleuren, gratuit bloot en exuberant geweld. Maar het is ook smullen van de symfonie van piepende poorten, klapperende ramen en onder meer ook een indrukwekkende slow-motion van gebroken glas dat in de naakte huid van een vrouw versplintert. Muziek van Ennio Morricone, Bruno Nicolai en Riz Ortolani - dit jaar onze Lifetime Achievement Award op de WSA - drijft de beklemmende sfeer op, terwijl Berberian Sound Studio-regisseur Peter Strickland een van de ijzingwekkende screams op de klankband vastlegt.

GIALLO

Net als 'Amer', volgens horrorafficionados een klein meesterwerk, is 'L'étrange Couleur des Larmes de ton Corps' opnieuw een ode aan de giallo-cinema - erotische horror uit het Italië van de jaren 70, waarbij elementen uit misdaadthrillers en mystery op een vaak kitscherige, barokke en bloederige manier gemengd worden. Bijvoorbeeld door regisseurs als Dario Argento en Mario Bava. De oorsprong van het genre zit tussen de gele kaften van pulp- en detectiveromans en het vond later ook zijn weg naar de cinema. In april kon je in het One Shot Cinema-luik van Film Fest Gent trouwens de excellente giallo-hommage Berberian Sound Studio (2012) van Peter Strickland bewonderen, waarin een Britse geluidsman tot waanzin wordt gedreven tijdens de postproductie van een B-film in een Italiaanse studio.

Credits

regisseur: Hélène Cattet, Bruno Forzani
producent: François Cognard & Eve Commenge
scenario: Hélène Cattet & Bruno Forzani
montage: Bernard Beets
fotografie: Manuel Dacosse
geluid: Yves Bemelmans

productiehuis: Anonymes Films & Tobina Film

Meer info

ondertitels: Ned/Eng ond.
land: België - Frankrijk - Luxemburg
jaar: 2013

Officiële site

Filmografie

HELENE CATTET & BRUNO FORZANI: Catharsis (2001, short), Chambre Jaune (2002, short), L'Etrange Portrait de le Dame en Jaune (2004, short), La Fin de Notre Amour (2004, short), Santos Palace (2006, short), Amer (2009), The ABC's of Death (2012), L'Etrange couleur des Larmes de ton Corps (2013)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
FPS: 24
Online communicatie door Lavagraphics