World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
Les Misérables
Gearchiveerd: Les Misérables (2019)

regisseur: Ladj Ly

Met: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, e.a.

Gearchiveerd
duur: 102 minuten
Misdaad, Coming-of-age

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Les Misérables

Vergeet het epische kat-en-muisspel tussen Jean Valjean en zijn aartsvijand Javert. Hoewel Ladj Ly enkele thema's uit Victor Hugo's 19e-eeuwse klassieker 'Les Misérables' tot een gelijknamig politiedrama versnijdt, schetst de Fransman in zijn debuutfilm toch een ander beeld van Parijs. "Een eeuw later is er nog altijd veel miserie", zei Ly tijdens Cannes, "en politiegeweld is er schering en inslag." Zeker in Montfermeil, de banlieue waar ook Hugo's roman zich gedeeltelijk afspeelt en waar zwarte jongeren nog dagelijks onrechtmatig behandeld worden. Vooral dat laatste wil Ly in zijn sociaalkritisch drama belichten.
Zijn protestfilm volgt drie agenten één dag lang terwijl die jonge boefjes in de Parijse randstad in het gareel moeten houden op het moment dat de euforie van Frankrijks winst op het WK voetbal 2018 weer is gaan liggen. Eén van hen is Diaz, die op zijn eerste dag in het korps meteen tussen de leeuwen wordt geworpen. Of tussen de leeuwenwelpen, want het groentje moet meteen op zoek naar een straatschoffie die uit een rondreizend circus zo'n schattige savannekat heeft gepikt. Die gebeurtenis steekt de lont in het kruitvat. Als iemand enkele beelden van hun hardhandige politiewerk verspreidt, komt de hele buurt immers in opstand.
Hoewel Ly zo met herkenbare echo's van Spike Lee's 'Do The Right Thing', Antoine Fuqua's 'Training Day' en Mathieu Kassovitz' 'La Haine' - het drama dat Ly inspireerde om cineast te worden - een nieuwe filmcompositie lijkt te maken, klinken door Ly's broeierige vérité-stijl toch vooral zijn gelijknamige kortfilm van 2017 en zijn eigen herinneringen aan de rellen van 2005 door. Parijs stond toen in lichterlaaie en uitte zijn grieven massaal voor Ly's deur. Die doorleefdheid voel je volgens IndieWire duidelijk in zijn speelfilmdebuut dankzij een "enorm gevoel van waarachtigheid dat enkel bereikt kan worden door eerstehandservaring."
Naar de avonturen van Jean Valjean is het in dit brutaal stadsportret dus vruchteloos zoeken. Ook de eindeloze uitweidingen waarvoor Victor Hugo bekend staat, heeft de debutant hier gelukkig achterwege gelaten. Want al schuilen er in dit drama genoeg personages en subplots om een misdaadserie te vullen, Ly condenseert het allemaal tot een explosieve en aangrijpende film die de jury van Cannes knock-out sloeg.

Hoewel Ly met herkenbare echo's een nieuwe filmcompositie lijkt te maken, klinken door zijn broeierige vérité-stijl toch vooral zijn eigen herinneringen aan de rellen van 2005 door.

Credits

regisseur: Ladj Ly
producent: Christophe Barral, Toufik Ayadi
scenario: Ladj Ly, Giordano Gederlini & Alexis Manenti
montage: Flora Volpelière
fotografie: Julien Poupard

productiehuis: Srab Films vorm

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Nl ond.
Land: Frankrijk
jaar: 2019

Filmografie

LADJ LY: Infrarouge (2016, TV series), Les Misérables (2017, short), Les Misérables (2019).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools