World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - L'Ennemi
Gearchiveerd: L'Ennemi - The Enemy (2020)

regisseur: Stephan Streker

Met: Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke, Jeroen Perceval, e.a.

Gearchiveerd
duur: 105 minuten
Drama, Romantisch

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - L'Ennemi

Drie jaar nadat hij de bioscopen door elkaar schudde met Noces, over de dilemma's van tweede generatie-immigranten in Brussel, keert regisseur Stephan Streker terug naar het witte doek met L'ennemi. De hoofdrol is weggelegd voor Jérémie Renier, die doorbrak dankzij films van de broers Dardenne. Op intense wijze kruipt hij voor dit psychologisch drama in de huid van Louis Durieux, een Belgische politicus die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw Maëva (Alma Jodorowsky, kleindochter van) te hebben vermoord in hun hotelkamer aan de Noordzee.

Net als bij Noces vertrekt Streker ook hier van een nieuwsitem dat in België pers en publieke opinie beroerde. Wat de kijker zou kunnen verontrusten, is dat de waarheid Streker eigenlijk niet boeit. Hij wil procureur noch advocaat spelen. De feiten zijn voor de cineast louter een alibi om de aandacht te vestigen op de intieme emoties van zijn protagonist. Net als op de vraag: hoe kan liefde tot zulke extreme toestanden leiden? Kun je iemand wel écht kennen? Zo waakt hij erover dat de donkere bioscoopzaal niet verandert in een rechtszaal. "Niemand weet wat er in die hotelkamer is gebeurd en toch heeft iedereen er een mening over", aldus de regisseur. "Het zegt meer over de mensen zelf dan over de situatie."

Een onzichtbare hoofdrol is weggelegd voor ons land, België. Streker werpt met zijn vierde langspeler een blik op een land dat verdeeld is in twee zeer verschillende gemeenschappen. Streker reikt je de sleutels aan om een oordeel te vellen, maar weigert de minste zekerheid te verschaffen over het personage wiens persoonlijke leven op het scherm haarfijn wordt ontleed. Wat wel zeker is: L'ennemi is een ijzersterk geacteerde thriller met Jérémie Renier voorop, bijgestaan door Peter Van Den Begin, Jeroen Perceval, Bruno Vanden Broecke en Sam Louwyck.

Op zaterdag 17/10 is L'ENNMI de openingsfilm van de competitie. Op de voorstelling om 20u in Kinepolis 2 verwelkomen we de internationale jury. De vertoning zal in deze zaal Engels ondertiteld worden. (De film zal met Nederlandse ondertitels vertoond worden in Kinepolis 6 diezelfde avond 17/10).

Credits

regisseur: Stephan Streker
producent: Michaël Goldberg, Boris Van Gils, Jean Phillippe La Roche
scenario: Stephan Streker
montage: Jérôme Guiot, Mathilde Muyard
fotografie: Léo Lefèvre

productiehuis: Daylight Productions Ltd.

Meer info

dialoog: Frans, Nederlands
ondertitels: Nl ond. (vertoning op 17/10 in Kinepolis 2 zal Engels ondertiteld zijn)
Land: België - Frankrijk - Luxemburg
jaar: 2020

Filmografie

STEPHAN STREKER: Shadow Boxing (1993), Mathilde, la femme de Pierre (1995), Michael Blanco (2004), Le monde nous appartient (2012), A Wedding (2017), L'ennemi (2020)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP
kader: 1:2,35
FPS: 24

Andere festival films van regisseur Stephan Streker

2012:Le Monde Nous Appartient
2004:Michael Blanco

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools