World soundtrack awards
 
Le secret de la chambre noire
Gearchiveerd: Le secret de la chambre noire - The Woman in the Silver Plate (2016)

regisseur: Kiyoshi Kurosawa

componist: Grégoire Hetzel
Met: Tahar Rahim, Constance Rousseau, Olivier Gourmet, Mathieu Amalric, e.a.

Gearchiveerd
duur: 131 minuten
Drama, Ghost Story

Officiële Selectie - In Competitie

Kiyoshi Kurosawa is al jaren een van de meest getalenteerde en intellectuele exponenten van de J-horror (zie films als 'Cure', 'Bright Future', 'Pulse'). Maar filmliefhebbers weten dat hij ook in andere genres straffe verhalen kan vertellen over de Japanse samenleving. Het sobere familiedrama 'Tokyo Sonata', bijvoorbeeld, zinspeelde op de economische crisis. De bevreemdende tv-serie 'Shokuzai' legde typische Japanse gevoeligheden bloot. En 'Journey To The Shore' was een delicate parabel over relaties en verlies, die vorig jaar in Cannes de regieprijs won in de sectie Un Certain Regard.

Met 'Le secret de la chambre noir' levert hij opnieuw een klassiek spookverhaal af, in de stijl van 'Pulse' en 'Retribution'. De vermaarde modefotograaf Stéphane (Olivier Gourmet) leeft in afzondering in een Parijse banlieue in een groot, vervallen huis samen met zijn verleidelijke dochter en muze Marie. Na de onverwachte dood van Stéphanes vrouw, speelt Marie elke dag fotomodel voor zijn levensechte daguerreotypes, die voor hem een ware obsessie vormen. Daguerreotypie was een veelgebruikte methode in de vroege jaren van de fotografie die vereist dat modellen lange tijd onbeweeglijk stil blijven. Stéphanes nieuwe assistent, Jean (Tahar Rahim), een jonge Parijzenaar met weinig kennis en ambitie, wordt verliefd op Marie en raakt steeds meer verontrust door de lange fotosessies die ze moet ondergaan. Samen proberen ze een plan te bedenken om voorgoed uit Stéphanes obscure, donkere universum te ontsnappen. Intussen wordt Jean ook benaderd door enkele projectontwikkelaars om Stéphane te overtuigen diens grondgebied te verkopen.

Met 'Le secret de la chambre noir' bewijst Kurosawa (hij is trouwens géén kozijn van filmkeizer Akira) dat hij ook buiten zijn heimat Japan boeiend, sfeervol werk kan verrichten dat gegarandeerd onder je huid kruipt. De film is volledig gefilmd en gesitueerd in Frankrijk, met een Franse crew en Franse acteurs. "Ik heb altijd geloofd in het idee dat cinema een universele taal is, ondanks de verschillen in communicatie", aldus de bijzonder productieve cineast, die intussen alweer bezig is aan een nieuwe film. "Ik kan de Franse cast en crew niet genoeg bedanken om hun best te doen en mijn geloof te bevestigen: dat cinema culturen overbrugt." (A.I.)

Credits

regisseur: Kiyoshi Kurosawa
componist: Grégoire Hetzel
producent: Jérôme Dopffer
scenario: Kiyoshi Kurosawa, Catherine Paillé & Eléonore Mahmoudian
montage: Véronique Lange
fotografie: Alexis Kavyrchine

productiehuis: Film-In-Evolution

Meer info

dialoog: Frans
ondertitels: Eng ond.
Land: Frankrijk - België - Japan
jaar: 2016

Officiële site

Filmografie

KIYOSHI KUROSAWA (1955): Bôryoku kyôshi: Hakushû dai satsuriku (1975), Shiroi hada ni kurû kiba (1977, short), School Days (1978, short), Shigarami gakuen (1980), Tôsô zen'ya (1982), Kandagawa inran sensô (1983), The Excitement of the Do-Re-Mi-Fa Girl (1985), Abunai hanashi mugen monogatari (1989), Sweet Home (1989), The Guard from the Underground (1992), The Revenge I: A Visit from Fate (1996), Door 3 (1996), Suit Yourself or Shoot Yourself: The Nouveau Riche (1996), Fukushu the Revenge Kienai… Toon meer

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Andere festival films van regisseur Kiyoshi Kurosawa

2016:Creepy

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools