World soundtrack awards

COVID-19: Info en maatregelen vind je hier

 
Kies je dag:
La nuit où j'ai nagé
Gearchiveerd: La nuit où j'ai nagé - Oyogisugita yoru (2017)

regisseur: Damien Manivel, Kohei Igarashi

componist: Jérôme Petit
Met: Takara Kogawa, Keiki Kogawa, Takashi Kogawa, e. a.

Gearchiveerd
duur: 78 minuten
Kinderfilm, Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - La nuit où j'ai nagé

Soms kan het leven eenvoudig zijn. Regisseur Damien Manivel ('Le parc') wilde dolgraag eens in de sneeuw filmen, zijn Japanse collega Kohei Igarashi keek ernaar uit om een film te maken met een kind in de hoofdrol. De twee besloten om hun verlangens gezamenlijk in te willigen en trokken naar de meest sneeuwrijke prefectuur van Japan, Aomori, waar ze de zesjarige jongen Takara Kogawa ontdekten. 'La nuit où j'ai nagé' is het resultaat van die samenwerking.

Takara speelt met zoveel naturel dat je je afvraagt of hij echt acteert dan wel gewoon zichzelf is. Niet dat het er veel toe doet en het hoort bij het mysterie van de film. We zien hoe het jongetje 's nachts wakker wordt als zijn vader zich klaarmaakt om naar zijn werk in een visfabriek te vertrekken. Hij kan de slaap niet meer vatten en maakt een tekening. De volgende dag gaat hij naar school met zijn oudere zus, maar eenmaal zij het gebouw binnen is, muist de jongen er vanonder om de tekening naar zijn vader te brengen, want als hij 's avonds van school thuiskomt, slaapt die steevast nog. Het is makkelijker gezegd dan gedaan en het wordt een heel avontuur, in de sneeuw. En neen, we hebben het niet over een superheldenavontuur; voor een jongen van zes is de weg vinden in een geeneens zo drukke stad al een heuse opgave.

"Takara speelt met zoveel naturel dat je je afvraagt of hij echt acteert dan wel gewoon zichzelf is."

Van Manivels 'Le parc' weten we dat hij houdt van eenvoud en magie puurt uit dagelijkse handelingen. Het ietwat surreële kantje van die vorige film is verdampt - de invloed van Igarashi? - maar de betovering van alledag is gebleven. Alleen al de scène waarin de jongen wacht om de straat over te steken, maakt de film de moeite waard. 'La nuit où j'ai nagé' is een woordeloze film. Op de achtergrond speelt wel eens een televisie of zegt een voorbijganger wat, maar dialoog in de strikte zin van het woord blijft afwezig. Al is er wel met heel veel zorg aan een bijzonder rijke klankband gewerkt: weinig muziek, veel 'natuurlijke' geluiden. Warm, maar niet klef; grappig, maar geen dijenkletser; mild weemoedig, maar nooit zwartgallig: 'La nuit où j'ai nagé' is een uitgepuurd pareltje dat charmeert, intrigeert en uiteindelijk volledig verleidt. (C.V.)

Credits

regisseur: Damien Manivel, Kohei Igarashi
componist: Jérôme Petit
producent: Damien Manivel, Martin Bertier, Oki Makoto
scenario: Damien Manivel & Kohei Igarashi
montage: William Laboury
fotografie: Wataru Takahashi
geluid: Jérôme Petit & Gen Takahashi

productiehuis: MLD Films

Meer info

dialoog: Geen dialoog
ondertitels: Eng ond.
Land: Frankrijk - Japan
jaar: 2017

Filmografie

DAMIEN MANIVEL (1981): Viril (2007, short), Sois sage, ô ma douleur (2008, short), La dame au chien (2010, short), Un dimanche matin (2012, short), A Young Poet (2014), Le parc (2016), Insomnie (2017, short), La nuit où j'ai nagé (2017). Kohei Igarashi (1983): Hold Your Breath Like a Lover (2014), La nuit où j'ai nagé (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools