VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Kill Your Darlings
Gearchiveerd: Kill Your Darlings

regisseur: John Krokidas

componist: Nico Muhly
Met: Elizabeth Olsen (Edie Parker), Michael C. Hall (David Kammerer), Daniel Radcliffe (Allen Ginsberg), Dane DeHaan (Lucien Carr), Ben Foster (William Burroughs), Jennifer Jason Leigh (Naomi Ginsberg), David Cross (Louis Ginsberg), Jack Huston (Jack Kerouac), Kyra Sedgwick (Marian Carr), David Rasche (Dean), John Cullum (Professor Steeves), Erin Darke (Gwendolyn), e.a.

Gearchiveerd
duur: 104 minuten
Gay Scene , Sex is back , Biografie, LGBTQ

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Kill Your Darlings

Dit op ware feiten gebaseerde regiedebuut van John Krokidas schetst de ontstaansdagen van de Beatgeneratie, aan de hand van een van de meest fascinerende gebeurtenissen uit die periode: de moord op David Kammerer. Diens lichaam werd anno 1944 in de Hudson gedumpt, nadat hij was neergestoken door beat goeroe Lucien Carr. Kammerer (Michael 'Dexter' C. Hall) was een vriend van de vermaarde dichter William S. Burroughs (Ben Foster), die samen met de charismatische Carr (Dane DeHaan uit 'Lawless') aan de wieg stond van het jonge dichterscollectief de Beat Generation. Zij vertegenwoordigden een artistieke tegencultuur, gedreven door het idee dat dichters zich ongecensureerd moesten kunnen uiten, liefst met de hulp van de nodige geestesverruimende middelen. Onder hen bevond zich ook de poëet Allen Ginsberg, tevens de centrale figuur in 'Kill Your Darlings'. Noem het gerust een meesterlijk staaltje van casting, want Ginsberg wordt vertolkt door Daniel Radcliffe, die voor de tweede keer in zijn post-Harry Pottercarrière de mantel van de tovenaarsleerling van zich afwerpt. We zien Ginsberg naar de prestigieuze universiteit van Columbia trekken, waar hij in een mum van tijd verandert van een brave student rechten in een student Engels die zich verliest in rijkelijke hoeveelheden drugs, alcohol, freejazz en poëzie. Ondertussen ontdekt hij ook de geneugten van seks - met vrouwen én mannen - en voelt hij de passie hevig oplaaien voor zijn medestudent Lucien Carr. Verder worden we ook getuige van ontmoetingen tussen Burroughs, Ginsberg en Jack Kerouac (Jack Huston), terwijl de relatie tussen Carr en Kammerer alsmaar zorgwekkender wordt. Ondersteund door een dynamische visuele stijl en een gedurfde soundtrack met eigentijdse muziek, creëert Krokidas met 'Kill Your Darlings' een verleidelijke wereld die bulkt van passie, zelfontdekking en verontrustende verlangens.

ON THE ROAD

De 'beat poets' zijn de laatste jaren bijzonder populair op het witte doek. Denk maar aan 'On the Road', waarmee regisseur Walter Salles ('The Motorcycle Diaries') de lang onverfilmbaar geachte cultroman van Jack Kerouac in een passioneel drama goot, met Kirsten Stewart als een van de vele hoofdpersonages. Of het bezwerende docudrama 'Howl', waarin James Franco in de huid van Allen Ginsberg kroop. Ook de nieuwe film 'Big Sur' is gebaseerd op werk van Kerouac. Daarin kampt de gevierde schrijver met een zelfdestructieve levensstijl na het plotselinge succes van 'On the Road'. De hoofdrol van de getormenteerde schrijver is weggelegd voor de Franse regisseur-acteur Jean-Marc Barr, maar regisseur Michael Polish reserveerde ook een rol voor zijn vriendin Kate Bosworth.

Credits

regisseur: John Krokidas
componist: Nico Muhly
producent: Michael Benaroya
scenario: Austin Bunn & John Krokidas
montage: Brian A. Kates
fotografie: Reed Morano
geluid: Warren Shaw

productiehuis: Killer Films

Meer info

ondertitels: Ned/Fr ond.
land: Verenigde Staten van Amerika

Filmografie

JOHN KROKIDAS (1973): Shame No More (1999, short), Slo-Mo (2001, short), Kill Your Darlings (2013)

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur John Krokidas

1999:Shame no more
Online communicatie door Lavagraphics