World soundtrack awards
 
Kajillionaire
Gearchiveerd: Kajillionaire (2020)

regisseur: Miranda July

componist: Emile Mosseri
Met: Evan Rachel Wood, Gina Rodriguez, Debra Winger, Richard Jenkins, e.a.

Gearchiveerd
duur: 106 minuten
Familiefilm

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Kajillionaire

Het is negen jaar geleden dat er nog eens een film van Miranda July op de affiche van Film Fest Gent stond. Maar als je denkt dat we de regisseur van Me, and You and Everyone we know (2005) en The Future (2011) vergeten waren, helemáál niet! Alleen is het van 2011 geleden dat July nog eens een langspeelfilm gedraaid heeft. Niet dat we deze Amerikaanse van ledigheid zouden durven te beschuldigen. Integendeel, July is een bezige bij die schrijft, kunstprojecten opzet, een app heeft ontworpen en, wanneer ze er de tijd voor vindt, een film maakt.

In Kajillionaire richt ze haar camera op een gezin dat via kleine criminaliteit probeert te overleven. Maak plaats voor vader Robert Dyne, moeder Theresa en dochter - ga met zo'n naam door het leven! - Old Dolio. Elke dag trekken de drie de straat op om in Los Angeles hun slag proberen te slaan. Of liever: vele kleine slagjes. Ze bezitten weliswaar veel verbeelding voor het bedenken van vormen van oplichting, het resultaat is al te vaak klein gewin. De situatie slaat om als de ouders beslissen om de excentrieke Melanie tot hun criminele bubbel toe te laten. Old Dolio - een volwassen vrouw die volledig in de greep van haar ouders zit en niet goed weet hoe ze haar emoties moet uiten - voelt door Melanies komst de vaste grond onder haar voeten verdwijnen. Dat dit haar dwingt om zaken onder ogen te zien waarvoor ze voordien steevast het hoofd afwendde, kan misschien toch een positief effect hebben.

Gedragen door vier topacteurs (Debra Winger, Richard Jenkins, Evan Rachel Wood, Gina Rodriguez) is Kajillionaire een typische July-film: een beetje gek, met ongewone (beeld)humor en verrassende wendingen. Zoals in veel van haar werk gaat het ook hier over het zand in het tandwiel van menselijke relaties. Bovendien zegt de film ook heel rake dingen over (over)leven in de 21ste eeuw. Is het een teken des tijds? Net als Bong Joon-ho (Parasite) en Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) de voorbije jaren presenteert July een gezin dat buiten de lijntjes kleurt en strikt gesproken misdaden begaat, maar waarvoor je door de keuzes van de regisseur onvermijdelijk sympathie koestert. Omdat we beseffen dat we met wat minder geluk in een zelfde situatie kunnen verzeilen?

Miranda July presenteert een gezin dat buiten de lijntjes kleurt en strikt gesproken misdaden begaat, maar waarvoor je door de keuzes van de regisseur onvermijdelijk sympathie koestert.

Credits

regisseur: Miranda July
componist: Emile Mosseri
producent: Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Youree Henley
scenario: Miranda July
montage: Jennifer Vecchiarello
fotografie: Sebastian Winterø

productiehuis: Plan B Entertainment

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl ond.
Land: Verenigde Staten
jaar: 2020

Officiële site

Filmografie

MIRANDA JULY: Atlanta (1996, short), Nest of Tens (2000, short), Getting Stronger Every Day (2001, short), Royko (2003), Me and You and Everyone We Know (2005), The Future (2011), Somebody (2014, short), The Future (2011), Kajillionaire (2020)

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:2,35

Andere festival films van regisseur Miranda July

2011:Future, The
2005:Me and You and Everyone We Know

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools