VAF Kinepolis ING
World soundtrack awardsWSA
Film Fest Gent - Jauja
Gearchiveerd: Jauja (2014)

regisseur: Lisandro Alonso

componist: Viggo Mortensen
Met: Viggo Mortensen, Ghita Nørby, Viilbjørk Malling Agger, e.a.

Gearchiveerd
duur: 108 minuten
On the Edge , Avant-Garde / Experimenteel, Drama

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent - Jauja

De Argentijn Lisandro Alonso heeft het zelfs geoefende cinefielen in het verleden nooit echt makkelijk gemaakt: zijn mise-en-scène is ontzaglijk minimalistisch, zijn shots kunnen eindeloos lang duren, het tempo van parels als 'La Libertad' en 'Los Muertos' lag bijgevolg ook ontzettend laag, en zijn favoriete thema is het onvermogen van mensen om met elkaar te communiceren. Wat zijn personages dan ook vaak niet echt deden, bij gebrek aan dialogen of goesting. Het Amerikaanse vakblad Variety had na de première van 'Jauja' in Cannes alvast goed nieuws: "Er zitten meer dialogen in de eerste tien minuten dan in al zijn vorige films samen". Nog meer goed nieuws: "Deze metawestern draagt verder onmiskenbaar de stempel van de grensverleggende regisseur, en de naam van Viggo Mortensen op de affiche kan ervoor zorgen dat de intense schoonheid van zijn mise-en-scène dit keer door meer mensen wordt gezien dan een festivalpubliek". Maar voel u verder absoluut niet gestigmatiseerd. Mortensen zet in 'Jauja' een van zijn sterkste vertolkingen in jaren neer. Alleen al omdat hij erin slaagt het hoofd te bieden aan de mythische landschappen die zo uit een western van John Ford of Anthony Mann kunnen komen. Het neemt weliswaar niet weg dat de half-Deense acteur, die voor de gelegenheid Deens spreekt, in 'Jauja' op zoek moet naar zijn weggelopen dochter, en uit pure wanhoop dan maar ook meteen een existentiële queeste onderneemt naar een metafysisch paradijs. Een mindere filmmaker zou er allicht niet eens in slagen om - dialogen of niet - de ambitieuze opzet de eerste tien minuten overeind te houden. Alonso daarentegen kerft een biologerende trip uit een berg graniet, en neem het van ons aan: je zal hem daar, als festivalpubliek, dankbaar voor zijn. (B.V.A.)

VIGGO MORTENSEN

Er zijn weinig acteurs die harder hun best hebben gedaan dan Viggo Mortensen om het juk van de kabouterfilms van Peter Jackson van zich af te schudden. Hij ging in zee met onder meer David Cronenberg, kroop voor hem in de huid van Sigmund Freud, speelde niet veel later ook William S. Burroughs, droeg de voortreffelijke boekverfilming 'The Road', maakte een paar albums met de notoire gitaargod Buckethead en bracht een waslijst boeken uit waarin hij zijn passie voor fotografie en poëzie etaleert. Oh ja, en hij runt zelf ook een uitgeverij, Perceval Press, die boeken uitgeeft waar niemand anders zijn handen aan wil verbranden. Go, Aragorn!

Credits

regisseur: Lisandro Alonso
componist: Viggo Mortensen
producent: Sylvie Pialat
scenario: Fabian Casas, Lisandro Alonso
montage: Gonzalo del Val, Natalia López
fotografie: Timo Salminen
geluid: Catriel Vildosola

productiehuis: 4L

Meer info

dialoog: Deens, Spaans
ondertitels: Nl/Eng ond.
land: Argentinië - Verenigde Staten van Amerika - Frankrijk - Denemarken - Nederland - Mexico - Duitsland - Brazilië
jaar: 2014

Filmografie

LISANDRO ALONSO (1975): La Libertad (2001), Los Muertos (2004), Fantasma (2006), Libertad (2006), Liverpool (2008), Jauja (2014)

Technical Specs

klank: Stereo 5.1
formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Lisandro Alonso

2004:Muertos, los
2001:Libertad, la
Online communicatie door Lavagraphics