World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - Jan zonder vrees
Gearchiveerd: Jan zonder vrees (1984)

regisseur: Jef Cassiers

componist: Alain Pierre
Met: stemmen: Jan Decleir, Jef Burm, Dora van der Groen, Nolle Versyp, Ann Petersen, e.a.

Gearchiveerd
duur: 78 minuten
Geschikt voor kinderen , Animatiefilm, Literatuur

Classics

Voor een familiepubliek vanaf 8 jaar

Deze lange tekenfilm naar het jeugdboek van Constant de Kinder en geproduceerd door de toenmalige BRT, was anno 1985 een risicovolle onderneming waarin de maker Jef Cassiers (eerst een bekende komiek dankzij de dagelijkse tv-sketch 'Het Manneke', daarna regisseur van amusementsprogramma's) lichaam en ziel investeerde. Met de riemen waarmee de Gentse Pen-studio roeien moest, werden allicht nog wonderen verricht. Picturaal is de film erg geslaagd: de middeleeuwse personages zijn stevig getypeerd, lelijk en onbehouwen; de achtergrondtekeningen zijn heel karaktervol, met veel krommingen en dreigende schaduwen; het kleurenpalet wordt met een zekere verfijning gehanteerd. Op het debet van de film staat dat de held, ondanks alle krachten die hem worden toegedicht zowel, grafisch als dramatisch zwakjes overkomt en dat de animatie vrij houterig is. Alain Pierre (toen een veelgevraagde Belgische filmmuziekcomponist) schreef de synthesizermuziek die de oneffenheden van deze productie probeert glad te strijken.

Naast de stemmen van goed volk als Jan Decleir en Dora Van der Groen, is de aanstekelijke soundtrack van Alain Pierre een van de hoofdredenen voor het succes van de film. Tijdens Film Fest @ Vooruit tonen we de film op groot scherm en speelt Alain Pierre 's avonds live.

Bovendien sloegen Stroom.tv en Music Mania de handen in elkaar om Alain Pierres soundtrack uit te brengen, meteen de eerste release op hun kersverse platenlabel. De plaat wordt die dag ook voorgesteld én kan je als eerste een exemplaar aanschaffen.

Een van de meest in het oog (of oor) springende elementen die bijdragen tot het succes van deze klassieker is de soundtrack van Brusselse componist en sound designer Alain Pierre. Een verzameling van catchy synthesizer tunes die zweven tussen uptempo middeleeuwse melodieën-in-jaren-80-jasje en atmosferische bijna-ambient. Het herkenbare themamuziekje van held Jan is een onverbiddelijke oorwurm. De volledige soundtrack is niet minder dan een klein meesterwerk dat niets van zijn oorspronkelijke aanstekelijkheid heeft verloren.

CONCERT ALAIN PIERRE
zo 16.10 - 20:00 Theaterzaal - concert €13 / 10 (vvk) - combi film & concert: €15 / 13 (vvk) - KLIK HIER

Voorafgaand aan het concert luister je om 19:30 naar een Talk met Alain Pierre in het Bespreekbureau van Vooruit

In samenwerking met Stroom.tv & Music Mania

Credits

regisseur: Jef Cassiers
componist: Alain Pierre
producent: Hilda Verboven
scenario: Jef Cassiers based on the book by Constant de Kinder
montage: Renaat Rombouts
fotografie: Kris Jansen
geluid: Alain Pierre

productiehuis: BRT

Meer info

dialoog: Nederlands
ondertitels: Geen ond.
Land: België
jaar: 1984

Filmografie

JEF CASSIERS (1929-1987): Jan zonder vrees (1984)

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Online communicatie door Wisefools