World soundtrack awards
Film Fest Gent - Insyriated
Gearchiveerd: Insyriated (2017)

regisseur: Philippe Van Leeuw

componist: Jean-Luc Fafchamps
Met: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Husam Chadat, e.a.

Gearchiveerd
duur: 85 minuten
Oorlog, Drama

Gala Premières en speciale evenementen
Film Fest Gent - Insyriated

Een westerling de Syrische burgeroorlog laten voelen zonder te vervallen in clichés? De kijker confronteren met het moreel dilemma of je al dan niet moet ingrijpen bij een verkrachting als je weet dat zo'n interventie je gezin in gevaar kan brengen? Tergend langzaam de spanning opbouwen in een claustrofobische thriller? 'Insyriated' doet het allemaal en nog veel meer. Het is een film die weinigen onberoerd zal laten.

In deze Belgisch-Frans-Libanese productie probeert een moeder, Oum Yazan (gespeeld door de Israëlische actrice Hiam Abbass, nu ook te zien in 'Blade Runner 2049'), haar kinderen en een stel buren te beschermen tegen het Syrische oorlogsgeweld van scherpschutters, bommen en plunderaars. Wachtend op de terugkeer van haar echtgenoot heeft ze beslist dat niemand hun appartement in een stukgeschoten en verlaten flatgebouw in Damascus mag verlaten. Maar op dat moment heeft het noodlot al toegeslagen. De echtgenoot van haar jonge buurvrouw Halima is op het plein voor de flat door een scherpschutter neergeschoten, maar Oum Yazan beslist dat Halima dat niet mag weten, laat staan dat iemand zijn leven in de waagschaal mag stellen om de man - van wie niet geweten is of hij de aanval overleefd heeft - eventueel te redden.

"Overleven staat voor elk van hen gelijk met meerdere malen per dag verscheurende keuzes maken die een impact kunnen hebben op leven en dood."

'Insyriated' is de tweede film van Philippe Van Leeuw, die naam maakte als director of photography van onder meer 'La vie de Jésus' van Bruno Dumont. Nogal wat acteurs, zowel de kinderen als volwassenen, zijn Syriërs die door het oorlogsgeweld hun land ontvlucht zijn. Van Leeuw heeft hen in Libanon gevonden, waar de film ook is opgenomen. 'Insyriated', dat zich volledig afspeelt in één flat, vertelt een claustrofobische, bewogen dag uit het leven van enkele slachtoffers van de Syrische burgeroorlog - een dag zoals de personages er al honderden, misschien zelfs een paar duizend beleefd hebben. Overleven staat voor elk van hen gelijk met meerdere malen per dag verscheurende keuzes maken die een impact kunnen hebben op leven en dood. Alleen al dat idee verleent aan de openingsfilm een urgentie die het gros van de hedendaagse filmproductie ontbeert. De film kreeg zijn wereldpremière in de Panorama-sectie van het filmfestival van Berlijn, waar hij de publieksprijs wegkaapte. (C.V.)

Cinemaximiliaan
In het kader van de thematiek van de openingsfilm 'Insyriated' schaart Film Fest Gent zich achter Cinemaximiliaan, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen, debatten en optredens organiseert in opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Bij aankoop van een filmticket heeft het publiek van Film Fest Gent de mogelijkheid om een donatie achter te laten, net als op de openingsavond zelf. De bijdrage zal integraal naar de werking van deze pop-up cinema voor en door mensen op de vlucht gaan.

Credits

regisseur: Philippe Van Leeuw
componist: Jean-Luc Fafchamps
producent: Guillaume Malandrin, Serge Zetoun
scenario: Philippe Van Leeuw
montage: Gladys Joujou
fotografie: Virginie Surdej

productiehuis: Altitude 100 Production

Meer info

dialoog: Arabisch
ondertitels: Nl/Fr ond.
land: België - Frankrijk - Libanon
jaar: 2017

Officiële site

Filmografie

PHILIPPE VAN LEEUW (1954): The Day God Walked Away (2009), Insyriated (2017).

Technical Specs

formaat: DCP

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Lavagraphics