World soundtrack awards
 
Film Fest Gent - In The Name Of
Gearchiveerd: In The Name Of - W Imie... (2013)

regisseur: Małgorzata Szumowska

componist: Pawel Mykietyn, Adam Walicki
Met: Andrzej Chyra (Priester Adam), Mateusz Kosciukiewicz (Lukasz), Lukasz Simlat (Michal), Maja Ostaszewska (Ewa), Maria Maj (Lukasz's Moeder), Tomasz Schuchardt (Adrian), Kamil Adamowicz (Rudy), Mateusz Gajko (Gajo), Jakub Gentek (Koko), Daniel Swiderski (Babun), e.a.

Gearchiveerd
duur: 102 minuten
Gay Scene , Drama, Thriller

Officiële Selectie - In Competitie

Twee jaar na haar eerder lauw onthaalde wapenfeit 'Elles' - waarin Juliette Binoche een Parijse Elle-journaliste speelt die onderzoek verricht naar studentes die bijklussen als prostituee - plaatst de Poolse cineaste Malgoska Szumowska alweer een heet hangijzer voor het voetlicht: homoseksualiteit in het priesterschap. Maar dat hoeft niet noodzakelijk uit te draaien op een scherpe aanklacht of sterke veroordeling. Het kan ook, zoals in het geval van 'In the Name of', een subtiele reflectie zijn over liefde, lust en intimiteit. Centraal staat de devote priester Adam die in een commune in een ruraal Pools provinciestadje probleemjongeren probeert op te vangen en opnieuw op het rechte pad te brengen. Diep in zijn binnenste hunkert de eenzame Adam echter naar gezelschap. De avances van een jonge blondine wijst hij kordaat af, maar als hij de verleidelijke Lukasz tegen het lijf loopt - een mysterieuze nieuwkomer met de allures van een jonge Christus - komt hij in de knoop te liggen met zijn verdoken homoseksualiteit en wordt hij uiteraard flink geviseerd door de dorpsbewoners. In een tijdperk waarin de katholieke kerk met het ene misbruikschandaal na het andere wordt geconfronteerd, legt dit psychologisch drama een pijnlijke zenuw bloot. Niet verwonderlijk dat conservatief Polen al furieus reageerde en dat Szumowska ervan verdacht werd zout in de wonde te strooien. Toch mijdt Szumowska zowel elke vorm van sensatie als elke neiging tot preekzucht in dit visueel trefzeker geregisseerd en genuanceerd portret. Als er iets is waar 'In The Name Of' immers vragen over wil opwerpen, dan zijn dat thema's als vrijheid, liefde en de problemen waarin je verzeilt kunt raken als je je niet kunt verliezen in je eigen seksuele verlangens.

UNIVERSEEL

Net als bij Elles groeide het idee voor 'In The Name Of' vanuit een krantenartikel, in casu over een jongeman die op brutale wijze een priester doodde. Maar ondanks het heikele issue en de journalistieke inspiratiebron velt Szumowska - dochter van de Poolse journalist Maciej Szumowska en schrijfster Dorota Terakowska - geen enkel moreel oordeel over het onderwerp. "Ik wou geen film maken die fulmineert tegen de kerk of tegen een andere institutie," motiveert de regisseuse. "Het is ook niet louter een gayfilm, maar een universeel liefdesverhaal over een man die worstelt met zijn geaardheid in een klimaat waarbinnen dat als immoreel en intrinsiek kwaadaardig wordt bestempeld."

Credits

regisseur: Małgorzata Szumowska
componist: Pawel Mykietyn, Adam Walicki
producent: Agnieszka Kurzydlo
scenario: Malgorzata Szumowska & Michal Englert
montage: Jacek Drosio
fotografie: Michal Englert
geluid: Maria Chilarecka & Krzysztof Stasiak

productiehuis: Mental Disorder 4

Meer info

ondertitels: Eng ond.
Land: Polen
jaar: 2013

Filmografie

MALGORZATA SZUMOWSKA (1973): Cisza (1998, documentary short), Siedem Lekcji Milosci (1999, documentary short), Happy Man (2000), Dokument...? (2001, documentary short), Visions of Europe (2004, segment "Crossroad"), Stranger (2004), Moj Tata Maciek (2005, documentary), Solidarnosc, Solidarnosc... (2005, segment "Father"), Nothing to be scared of (2007, documentary short), 33 Scenes from Life (2008), Elles (2011), In the Name of (2013)

Technical Specs

formaat: DCP

Andere festival films van regisseur Małgorzata Szumowska

2018:Mug
2005:Stranger

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools