World soundtrack awards
 
'I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians'
Gearchiveerd: "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" (2018)

regisseur: Radu Jude

Met: Ioana Iacob, Alex Bogdan, Alexandru Dabija, e.a.

Gearchiveerd
duur: 140 minuten
Drama, Historisch

Officiële Selectie - In Competitie
Film Fest Gent -

In de herfst en winter van 1941 en '42 werden duizenden joden uit Odessa en het aangrenzende Transnistrië uitgemoord door de het Roemeense leger. Het is een gitzwarte vlek in de geschiedenis van Roemenië, dat op dat moment in de Tweede Wereldoorlog nazi-Duitsland steunde tegen de Sovjet-Unie. Regisseur Radu Jude, de luis in de pels van de Roemeense filmwereld die twee jaar geleden nog in competitie zat met 'Scarred Hearts', delft de geschiedenis op in "I Do Not Care if We Go Down in History". Vorig jaar al kaartte hij de Jodenvervolging aan in Roemenië tijdens de Tweede Wereldoorlog, en vooral de wijze waarop dit nadien onder de mat geveegd is, in de documentaire 'The Dead Nation'. 

Jude grijpt niet terug naar het genre van de historische film, maar blikt door een hedendaagse bril op het verleden terug. Dat doet hij via theaterregisseur Mariana Marin, een fabuleuze rol voor Ioana Iacob die aan het begin van de film meteen brechtiaans de vierde wand doorbreekt door zichzelf en haar personage aan de toeschouwer voor te stellen, en ons een fijne film toe te wensen. Ze heeft de vraag gekregen om een spektakel op te zetten rond een belangrijke gebeurtenis uit de Roemeense geschiedenis. Dat ze kiest voor een re-enactment van het bloedbad van Odessa is een enorme verrassing. We volgen haar terwijl ze alle elementen voor de opvoering meticuleus voorbereidt, waarbij ze flink moet kampen om haar wensen ingewilligd te zien. Ondertussen dreigen privéproblemen - is ze zwanger van de gehuwde man met wie ze een relatie heeft? - haar professionele bezigheden te overwoekeren. 

Radu Jude speelt vrijelijk met narratieve regels, verwijst uitdrukkelijk naar de meer uitdagende films van Jean-Luc Godard, is niet vies van een streepje doorwrochte filosofie en goochelt met literaire citaten. Toch is dit geen portie goedkoop intellectualisme, maar pure, naar hart en hoofd grijpende cinema die vragen oproept over geschiedenis, verantwoordelijkheidszin, racisme en populisme. Cinema die de toeschouwer dwingt om zélf antwoorden te zoeken in plaats van ze op een schoteltje aan te reiken.

"I Do Not Care if We Go Down in History" is, zo schreef een Amerikaanse recensent gevat, een film waarbij je slimmer buitenkomt, maar niet noodzakelijk gelukkiger. (C.V.) 

In samenwerking met de Roemeense Ambassade

Credits

regisseur: Radu Jude
producent: Ada Solomon
scenario: Radu Jude
montage: Catalin Cristutiu
fotografie: Marius Panduru
geluid: Dana Bunescu

productiehuis: Hi Film Productions

Meer info

dialoog: Roemeens
ondertitels: Nl/Eng ond.
Land: Roemenië - Duitsland - Bulgarije - Frankrijk - Tsjechië
jaar: 2018

Filmografie

RADU JUDE (1977): The Tube with a Hat (2006, short), Alexandra (2006, short), In the Morning (2007, short), The Happiest Girl in the World (2009), Film pentru prieteni (2011), Everybody in Our Family (2012), Shadow of a Cloud (2013, short), Scurt/4: Istorii de inima neagra (2014, short), It Can Pass Through the Wall (2014, short), Aferim! (2015), Scarred Hearts (2016), The Dead Nation (2017), 'I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians' (2018).

Technical Specs

formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Radu Jude

2020:Uppercase Print
2016:Scarred Hearts

Foto's

Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -
Film Fest Gent -

In samenwerking met


Supported by
Online communicatie door Wisefools