World soundtrack awards
 
I, Daniel Blake
Gearchiveerd: I, Daniel Blake (2016)

regisseur: Ken Loach

componist: George Fenton
Met: Dave Johns, Hayley Squires, Mark Burns, Colin Coombs, e.a.

De 80-jarige Ken Loach mag zich samen met de gebroeders Dardenne tot het selecte clubje regisseurs rekenen die tot twee keer toe de Gouden Palm in Cannes mee naar huis mochten nemen. Tien jaar na 'The Wind That Shakes the Barley' levert hij met het ontnuchterende sociale drama 'I, Daniel Blake' opnieuw een verdiende winnaar af. Op het filmfestival van Locarno kreeg Loach de publieksprijs mee naar huis. De ideale openingsfilm voor Film Fest Gent dus.

Al een hele carrière lang filmt Ken Loach verhalen met een sterke empathie voor de kleine mensen die moeten knokken om overeind te blijven in lamentabele werk- en leefomstandigheden. Nochtans had hij gezworen dat hij na 'Jimmy's Hall' zou stoppen met regisseren. Maar na een bezoek aan zijn geboortestad, waar hij met voedselbanken te maken kreeg, flakkerde de razernij in hem weer op. De boodschap van 'I, Daniel Blake' is dan ook uiterst relevant. Het gaat over een 59-jarige timmerman uit Newcastle, die na een hartaanval door zijn dokter tijdelijk werkonbekwaam wordt verklaard. De sociale inspectie dringt erop aan dat hij bijzondere bijstand aanvraagt, wil hij zijn uitkering niet verliezen. Beroep aantekenen blijkt een helse karwei: het kost weken en maanden. Bovendien kent de man niks van computers, hij heeft er zelfs nooit mee gewerkt. En dan moet hij nog kunnen bewijzen dat hij 35 uur per week op de uitkijk is naar andere jobs. Een cursus solliciteren hoort daar ook bij, maar de instructeur geeft toe dat er niet genoeg werk in de aanbieding is. Een andere, minder sterke man dan Daniel had al lang afgehaakt tijdens zo'n kafkaiaanse martelgang. Maar dan leert Daniel een jonge vrouw met twee kinderen kennen die om financiële redenen Londen moest verlaten en in Newcastle een nieuw leven probeert op te bouwen. De twee bouwen een innige, ontroerende vriendschapsband op, die je gegarandeerd tot tranen toe roert.
Met 'I, Daniel Blake' keert Loach terug naar de sociale thema's die van hem zo'n geëngageerde en soms ook controversiële cineast maken. Het is geen film waarin de linkse militant wild om zich heen slaat, maar waarmee hij je recht in het hart treft. Een 'fuck you' tegen een ontmenselijkt beleid en de neoliberale arbeidsmarkt, gebracht in een sobere, frisse stijl met de nodige dosis humor, warmte en tederheid. En met een knappe hoofdrol voor Dave Johns, een stand-upcomedian die debuteert als acteur. (A.I.)

Credits

regisseur: Ken Loach
componist: George Fenton
producent: Rebecca O'Brien
scenario: Paul Laverty
montage: Jonathan Morris
fotografie: Robbie Ryan

productiehuis: Sixteen Films

Meer info

dialoog: Engels
ondertitels: Nl/Fr ond.
Land: Verenigd Koninkrijk - Frankrijk - België
jaar: 2016

Filmografie

KEN LOACH (1936): Poor Cow (1967), Kes (1970), The Save the Children Fund Film (1971), Family Life (1971), Black Jack (1979), The Gamekeeper (1980), Looks and Smiles (1981), Which Side Are You On? (1985), Singing the Blues in Red (1986), Time to Go (1989, short), Hidden Agenda (1990), Riff-Raff (1991), Raining Stones (1993), Ladybird Ladybird (1994), A Contemporary Case for Common Ownership (1995, short), Land and Freedom (1995), Carla's Song (1996), McLibel: Two Worlds Collide… Toon meer

Technical Specs

klank: Dolby Digital SRD
formaat: DCP
kader: 1:1,85

Andere festival films van regisseur Ken Loach

2019:Sorry We Missed You
2015:Kes
2007:Happy ending
2007:It's a free world
1996:Family life
1993:Kes
1991:Riff raff
1990:Hidden agenda
1985:Which side are you on ?
1981:Looks and smiles
1980:Black jack
Online communicatie door Wisefools